Ugala suvelavastuses otsivad 100-aastased vanamehed oma vereliinile jätkajat

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala suvelavastuse «Vereliin» peaosalised Meelis Rämmeld (vasakul) ja Rait Õunapuu.
Ugala suvelavastuse «Vereliin» peaosalised Meelis Rämmeld (vasakul) ja Rait Õunapuu. Foto: Heigo Teder

Ugala uuslavastus kannab nime «Vereliin» ning seda mängitakse sel suvel ainult 15 korral Olustvere mõisa reheküünis. Iiri näitekirjaniku Mark Doherty lugu räägib 100aastasest Thomasest ja tema veelgi vanemast isast, kes asuvad rännakule täis jutuvestmisi, kummastavaid kohtumisi ning iirilikku elujaatavat huumorit.

Näidendi tegevus hakkab hargnema hetkest, mil isa (Meelis Rämmeld) Thomasele (Rait Õunapuu) järjekordse tüli käigus ette heidab, et poeg on suguvõsa vereliinil välja surra lasknud. Sel korral võtab aga tüli uue pöörde, sest Thomas mainib, et kunagi ammu, nii seitsekümmend aastat tagasi, oli üks naine ja võimalik, et sündis ka üks laps. Muldvanad isa ja poeg lähevad liikvele, et leida seesama poeg, kelle kohta on teada vaid tema ema eesnimi.

Tõlkija Laur Lomper toob näidendit iseloomustades välja iirlaste ja eestlaste sarnase elutunnetuse. «Iirlased on eestlastele kauged vennad. Seda on meile meeldinud uskuda. Samamoodi suure rahva orjad läbi sajandite. Samasugune muule maailmale arusaamatu keel. Sama soine ja tuuline maa. Vilets. Sama märg ilm... Sama isepäine külarahvas. Ennast täis. Aga lood on neil uhkemad,» sõnab ta.

Olustvere mõisa reheküüni luuakse Ugala suvelavastuseks sadadest põhupakkidest koosnev lavamaailm. Põhupakkide kogumisele aitasid kaasa kümned inimesed üle Eesti ning selle mastaapse kogumisaktsiooni tulemusel sünnib nüüd teatrilavale põhumaailm, mille on kujundanud lavastuse kunstnik Liisa Soolepp. 

«Vereliini» lavastab suveteatripublikule hästi tuntud Margus Kasterpalu ja teatriõhtut saadab elav muusika Ain Agana või Jaanus Killi esituses.

«Vereliin» esietendub 18. juunil kell 19.00 ja seda mängitakse kuni juuli alguseni ning loetud kordadel ka augustis. Reedeti ning pühapäeviti viib etenduspaika teatribuss, mis väljub Ugala teatri juurest ning naaseb Viljandisse pärast etendust.

Lisaks Rait Õunapuule ja Meelis Rämmeldile teevad etenduses kaasa äsja parima naisnäitleja publikupreemia pälvinud Klaudia Tiitsmaa ja vanameister Peeter Jürgens. Lavastuse muusikaline kujundaja on Peeter Konovalov ja valguskunstnik Kristjan Suits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles