Valmib kolm mikroeelarvega mängufilmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komöödia «Klassikokkutulek» aluseks on Taani film «Klassefesten» (pildil).
Komöödia «Klassikokkutulek» aluseks on Taani film «Klassefesten» (pildil). Foto: Kaader filmist

Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital koostöös Eesti Rahvusringhäälingu, Kanal 2 ja TV3-ga valisid välja kolm tootmisesse minevat madalaeelarvelist mängufilmi, mille režissöörideks on Kadri Kõusaar, René Vilbre ja Mart Kivastik.

Thrillerlik «Ema» on pressiteate järgi lugu sellest, milleni võib viia aastatepikkune enesepettus, täitumata unistused ja armastuse puudus. Filmi keskmes on tulistamise tagajärjel koomasse langenud täiskasvanud poja eest hoolitsev naine, kes seisab silmitsi terve väikelinnatäie inimestega, kes üritavad tema pojaga juhtunu mõistatust lahendada. Filmi režissöör on Kadri Kõusaar, stsenarist Leana Jalukse, produtsent Aet Laigu ning filmi toodab stuudio Meteoriit Film. «Ema» telepartner on Eesti Rahvusringhääling.

Komöödia «Klassikokkutulek» räägib kolme sõbra probleemidest keskeakriisi lävel. Mehed saavad kutse gümnaasiumi lõpetamise 25. aastapäevale. Üle tüki aja koos olles tunnevad nad end taas 18-aastastena, kuid maailm ja nende füüsis on ometigi 25 aasta võrra vanem. Filmi edukas originaalversioon «Klassefesten» pärineb Taanist ning selle uusversioon «Luokkakokous» linastus üliedukalt Soome ekraanidel. Eestile kohandatud versiooni režissöör on René Vilbre, produtsendid Kristian Taska ja Evelin Soosaar-Penttilä ning tootja Taska Film, filmi kaastootja on Ilkka Matila (Soome). Projekti telepartner on Kanal 2.

Tragikomöödias «Õnn tuleb magades» otsib stsenarist-režissöör Mart Kivastik vastust küsimusele, kas neljakümnesel lahutatud naisel, kes on elanud läbi oma elu halvima päeva ja leiab end hommikul võhivõõra mehe voodist, on mingitki lootust? Ja leiab, et kui on õnneliku lõpuga lugu, võib lootust olla küll. Filmi produtsent on Anneli Ahven ning seda toodab stuudio Kopli Kinokompanii. Projekti telepartner on TV3.

Iga filmi tegemiseks on 120 000 eurot, millest filmiinstituut annab 40 000, kultuurkapital 40 000 ja telekanal 40 000 eurot. Filmid linastuvad 2016. aasta teisel poolel kinodes ning jõuavad seejärel teleekraanidele.

Konkursile laekus kokku 21 stsenaariumi, mille hulgas oli nii rahvalikke komöödiaid ja art-house-filme kui ka kung-fu'd, ulmet ja romantikat.

Eesti Filmi Instituudi peaprodutsent Piret Tibbo-Hudgins märkis, et valitud filmid tõusid teiste hulgast esile hästi komponeeritud ja eelkõige laiemale vaatajaskonnale mõeldud lugudena, millest olid huvitatud kõik kolm telekanalit. Teisalt vastasid kõik kolm projekti etteantud rahastustingimustele ehk neid on võimalik nii väikese toetusega ka teostada.

«Konkursile saabunud stsenaariumide hulk ja mitmekesisus kinnitas, et huvi selle formaadi vastu on väga suur ning me soovime seda jätkata ka järgmisel aastal,» ütles Tibbo-Hudgins.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles