Eesti muusikud reisivad Arvo Pärdiga

, Klassikaraadio toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt ja Tõnu Kaljuste
Arvo Pärt ja Tõnu Kaljuste Foto: Nele-Eva Steinfeld

Arvo Pärdi looming on tema 80. sünnipäeva aastal veelgi tihemini kõlamas, kuigi rahvusvahelised väljaanded on Pärti juba aastaid kuulutanud enim esitatud elavaks heliloojaks. Tema muusikale pühendatud festivale on tänavu palju ja eesti muusikudki istuvad Pärdi juubelislepil ning reisivad mööda ilma, noodimapis maestro uuemad ja vanemad oopused.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFKK) ja Tallinna Kammerorkester (TKO) on kujunenud üheks enim hinnatud koosluseks Pärdi muusika esitamisel ja koos Tõnu Kaljustega on see «trio» kui võimas mootorsaan, mis lükkab Eesti muusikakultuuri tutvustamisel tee lahti mistahes maailmanurgas, garanteerides kontserdi kõrge taseme ja publiku vaimustuse. 19. mail esineti Euroopa ühes mainekamas kontserdipaigas Berliini Konzerthausis ja sealt lennati briti parimale nüüdismuusikafestivalile Vale of Glamorgan, kus Kaljuste vahetasid välja Kaspars Putninš ja Kristjan Järvi.

Berliini Konzerthausi suur saal oli autoriõhtul «Arvo-Pärt-Hommage» välja müüdud, mis linna tihedat kontserdielu arvestades pole sugugi enesestmõistetav. Kontsert oli korraldatud Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese riigivisiidi puhul, saalis olid Saksamaa liidupresident Joachim Gauck, poliitikud ja diplomaadid, tavapärane publik ja helilooja ise. Linnas lehvisid sinimustvalged ja eriline atmosfäär tekkis juba enne kontserdi algust, sest oli Berliin ju Pärdile kodulinnaks kolm aastakümmet ning seal valmisid mitmed tema olulised teosed. Kavas oli «Te Deum», mis tähistab Kaljuste ja Pärdi ühise loometee algust, samuti «Salve Regina» ning maailmas üks enim esitatav Pärdi teos «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks». Õhtu sisuliseks raskuspunktiks oli helilooja ja dirigendi pikka koostööd krooniv «Aadama itk», mille salvestis tõi Kaljustele 2014. aastal Grammy preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles