Peeter Jalakas loobub Krahlist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Jalakas
Peeter Jalakas Foto: Von Krahl

Peeter Jalakas loobub uuest hooajast Von Krahli teatri kunstilisele juhi ametist. Krahli uueks kunstiliseks juhiks saab Mart Koldits.  

Uuel hooajal ootavad teatrit struktuurimuudatused ja muutused ka kunstilises plaanis, vahendas "Aktuaalne kaamera". Uuest hooajast on kogu trupp vabakutseline, ehk lepinguid sõlmitakse näitlejatega vastavalt projektile.

Peeter Jalaka viimaseks tööks Krahli kunstilise juhina on augustis Noblessneri valukojas esietenduv lavastus "Sünnisõnad". Tegemist on Von Krahli Teatri, Nargen Opera ja Nargenfestivali koostöös valmiv muusikalavastus, millega dirigent Tõnu Kaljuste ja lavastaja Peeter Jalakas jätkavad Veljo Tormise muusikal põhinevate suurvormide tsüklit.

Publiku mälestustesse ja Eesti kultuurilukku jäädavalt kirjutatud lavastuste “Eesti Ballaadid” (2004), “Eesti naiste laulud” (2006) ja “Eesti meeste laulud” (2008) taustal on “Sünnisõnad” loodud just tsükli algusena, et märkida seeläbi müütilise ajaringi sulgumist. 

Lavastuste eripäraks on alati olnud omanäoliste ruumide kasutamine. Nii toimub ka “Sünnisõnad” augusti esimestel nädalatel Eesti ühes kiidetuima akustikaga ruumis, Noblessneri valukojas. Lavastus on pühendatud Veljo Tormisele tema 85. sünnipäevaks.

Lavastaja Peeter Jalaka sõnul liidab “Sünnisõnad” temaatiliselt arhailised mõttemustrid tehnoloogilis-digitaalse maailmakäsitlusega: “Tormise tsükli eelnevatele lavastustele omaselt soovime sünteesida mütoloogiat ja futurismi. Ideaalne on ehk tulemus, kus sakraalne tunnetus kooride esitatud Tormise muusikas on lepitatud Noblessneri laval kaasaja uudsust idealiseeriva vaimuga. Jätame alles vanade laulude rustikaalse sisu, kuid riietame Tormise digitaalsetesse viigipükstesse.”

Lavastus sõuab läbi Veljo Tormise teoste “Maailma loomine” Isuri eeposest, kantaat “Sünnisõnad”, “Kalevala 17. runo”, “Ütles Lembitu”, Etüüd Juhan Viidinguga ja “Laevas lauldakse”.

Muusikajuht Tõnu Kaljuste paneb valukojas helisema Eesti Rahvusmeeskoori, Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Reigo Ahvena koos Viljandi Drumlabiga ning Soome runolaulja Ilona Korhoneni. Laulu saatva lavalise tegevuse loob lavastaja Peeter Jalakas koos Von Krahli Teatri näitlejate, butoh-tantsijate Simona Orinska ja Ieva Putnina ning kunstnike Kärt Ojavee ja Edith Karlsoniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles