Tallinnas tuleb küüditamisega seotud mälestusfilmide nädal

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu film «Ekskursant».
Leedu film «Ekskursant». Foto: Repro.

Tallinna kino Artis toob 14.- 18. juunini ekraanile mälestusfilmide nädala, mille kavas on linateosed erinevate rahvaste küüditamisega seotud minevikupiltidest.

Foto: Kaader filmist

Filminädala avab Ukraina mängufilm «Haitarma» (režissöör Ahtem Seitablajev), mis räägib krimmitatarlaste deporteerimisest 1944. aasta mais. Loo peategelaseks on kahekordne Nõukogude Liidu kangelane, krimmitatarlasest lendur Amethan Sultan. 1944. aasta mais saabus ta pärast Sevastoopoli vabastamist oma kodulinna Alupkasse puhkusele, sattudes tunnistajaks oma rahva küüditamisele.

Linateos võitis mullu ka Venemaa rahvusliku filmiauhinna Nika kui parim SRÜ ja Balti riikides tehtud film.

Foto: Kaader filmist

Kasahstani film «Tõotatud maa» (režissöör Slambek Taujekel) jutustab 1930. aastatel vägivaldselt N. Liidu territooriumilt Kasahstani deporteeritud rahvastest - korealastest, sakslastest, türklastest, tšetšeenidest, kurdidest ja paljudest teistest, kelle kasahhid vastu pidid võtma, kuigi nende endi eluolu oli väga raske.

Stepikolhoosi saabub mõnikümmend peret ümberasustatud korealasi, kes visatakse vagunitest tühja steppi. Kolhoosi esimees Orõnbai tõttab kohe läbikülmunud inimestele appi, hoolimata kohalike võimude keelust...

Foto: Kaader filmist

Leedu film «Ekskursant» (režissöör Audrius Juzėnas) räägib tõsielule tuginedes loo 11-aastasest leedu tüdrukust, kes põgeneb täistuubitud rongist, millega tema perekonda Siberisse viiakse, võttes ette ohtliku 6000 kilomeetri pikkuse kodutee.

Linateos võitis mullu Venemaa rahvusliku filmiauhinna Nika, jagades seda Ukraina filmiga «Haitarma».

Foto: Kaader filmist

Eesti film «Risttuules» (režissöör Martti Helde) on lugu eestlaste küüditamisest Siberisse 14. juunil 1941. aastal.

Foto: Kaader filmist

Nädala lõpetab Jaapani animafilm «Giovanni saar» (režissöör Mizuho Nishikubo), mille peategelaseks on Kuriili saartel elavad vennad, kes pärast II maailmasõda kaotavad oma kodu.

Tõestisündinud loost inspireeritud draama leiab aset väiksel Shikotani saarel pärast ülemaailmset konflikti, mis pani erinevad rahvad üksteisest kaugenema. Saarel tekib nii ajaloolisi kui keelelisi barjääre trotsiv sõprus erinevatest riikidest pärit laste vahel.

Kõik filmid linastuvad eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega. Seansid juhatavad sisse vastava valdkonna spetsialistid.

Filminädala korraldavad Inimõiguste Instituut, SA Unitas ja Tallinnfilm, toetavad Ukraina suursaatkond, Kazahfilm ja kultuurkapital.

Mälestusfilmide nädala kohta vaata täpsemalt www.kino.ee/Events/malestus ja www.eihr.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles