Einar Laigna räägib tõde - dokumentaalfilm «Parreesia» Postimees Kinos

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Laigna.
Einar Laigna. Foto: Repro

Filosoof Mart Raukase filmis «Parreesia» räägib vaimulik ja ohvitser Einar Laigna tõest ja valest, Eesti ja maailma asjadest otsekoheselt ning julgelt. Filmi näeb Postimehe Kinos nädala lõpuni.

«Vale, vale, vale, vale … kuhu sa vaatad, on vale, vale, vale ja valetamine.»

«Kui mõtelda, mis iseloomustaks viimase 70 aasta Eesti ühiskonna olemust ja tema sisemist seisundit, siis see võiks olla niisugune skulptuurigrupp, kus pingi peal istuvad armsasti perekond Olga Lauristin ja Johannes Lauristin ja nende süles on väike lapsuke Marju, ja selle all on kiri: tänulikult eesti rahvalt.»

«Intelligentidest on mul elukogemuse tõttu küllastumine, ma ei soovi nendega eriti suhelda.»

«Kes on need naispoliitikud, kes ei ole ühtegi last sünnitanud, kes seega ei taju õiget vastutust elu ees, kuidas saavad nemad teha otsuseid, mis mõjutavad teiste elusid?»

«Miks ma pean raiskama aega meie literaatide literatuuri peale, kui ma võin lugeda Aristotelest, Aquino Thomast, Anselmust – tõeliste mõtlejate teoseid.»

Mida olekski siia enam lisada!? Ehk ainult seda, et tegu on n-ö partisanifilmiga, mis on valminud peaaegu et ühemehesooritusena niisama hästi kui olematu raha eest. Aga mis parreesia see teistmoodi olekski … Ühesõnaga: armastage, vihake või naerge, aga see on olemas. Foto: kaader filmist

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles