Pane tähele, kui uhke auhinna sai Priit Pärn

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pärnal on auhind käes. Tunnistajaks on Krakowi linnapea asemik Magdalena Sroka.
Priit Pärnal on auhind käes. Tunnistajaks on Krakowi linnapea asemik Magdalena Sroka. Foto: Tomasz Korczynski / Krakowi filmifestival

Preemia, mille animafilmirežissöör Priit Pärn sai teisipäeva õhtul kätte Krakowi filmifestivalil, pole tähelepanuväärne mitte ainult oma nime – Draakonite Draakon –, välimuse ja kaalukuse, vaid ka kaalu poolest.

«Umbes 12 kilo,» hindas vanameister ise kivist alusel seisvat pronksist draakonit, «ühe käega ei jaksa igatahes hoida.»

Kas see on Priit Pärna senise karjääri kõige uhkem preemia? «Kõige raskem kindlasti: tuleb vaadata, et riiul ära ei laguneks, kui see üldse riiulisse mahubki,» vastab Pärn.

Draakon on Krakowi festivali vapiloom, näiteks saab lühifilmide võistlusprogrammi võitja Kuldse Draakoni nimelise auhinna ja lisaks antakse välja veel mitu Hõbedast Draakonit. Draakonite Draakon oleks siis n-ö kõigi Draakonite ema või isa.

Pärn teenis tunnustuse silmapaistva pedagoogilise töö ja panuse eest filmikunsti, eriti aga animatsiooni arendamisse. Tegu on väga kaaluka auhinnaga, näiteks on selle animaatoritest pälvinud sellised suurused nagu Jan Švankmajer, vennad Quay´d, Juri Norštein ja Jerzy Kucia, dokumentalistidest aga Werner Herzog, Jonas Mekas ja Helena Třeštíková. Anima- ja dokumentaalfilmide tegijatele Krakowi filmifestival seda juba 18. korda annabki.

«Priit Pärn on maailma animatsiooni legend,» teatas Pärna poolakast kolleeg Jerzy Kucia. «Tema filmid tõestavad, et animatsiooniga võib edukalt käsitleda olulisi ja raskeid poliitilisi ja sotsiaalseid teemasid, aga ka inimeseks olemist. Ta oskab filmikeelde valada inimpsüühika peidetud poolt. /---/ Oma kunstilise tegevuse ja pedagoogitööga aitab ta kaasa sellele, et väike Eesti oleks särav kultuuriline superjõud.

Peale auhinna näitab Krakowi filmifestival Pärna filmide retrospektiivi koos tema õpilaste valikprogrammiga. Ühtlasi annab maestro meistriklassi.

Festivali lühifilmide võistlusprogrammi on valitud ka kolm Eesti filmi: Riho Undi nukufilm «Isand», Ülo Pikkovi joonisfilm «Tik-tak» ja Chintis Lundgreni joonisfilm «Elu koos Herman H. Rott´iga». Võitjad saavad õiguse ka Oscari esituseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles