Dokumentaalfilmid: hundi südamest undijutuni

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Hundi süda sees».
«Hundi süda sees». Foto: Kaader filmist

Aasta teisel poolel esilinastuvad Eesti dokumentaalfilmid.
 

«Puhta mõtte ruum»

Režissöör Vahur-Paul Puu Estonia

Tootjad Rühm Pluss Null ja Missing Pictures

Jan elab kõigi humanitaaride ideaalelu. Tal on piirama­tult vaba aega ja ta saab teha just seda, mida ta parasjagu tahab, omades selleks ainult talle teadaolevaid ressursse. Pugenud tavapärase maailma eest peitu metsa ja elades eraklikku elu, on ta vabastanud ennast välistest sõltuvustest, suhtleb vähestega ja harva. Jani päevi täidab mõtlemine. Pühendunult ning intensiivselt. Film olemisest, aja kasutusest ja valikutest läbi filosoofia. (Sünopsisest.)

Esilinastus juulis

«Arvo Pärt - isegi kui ma kõik kaotan»

Režissöör Dorian Supin

Tootja Minor Film

«Isegi kui ma kõik kaotan…,» on Arvo Pärt oma töövihikusse kirjutanud. Meie õnneks on Arvo Pärt palju aastaid päevikut pidanud. Seda päevikut nimetab ta töövihikuteks. Nendesse vihikutesse on ta kõrvuti tööga muusikaliste tekstide kallal kümnete aastate vältel üles kirjutanud oma mõtisklusi, kurvastusi, rõõme, leide, avastusi, muresid, üleelamisi – kõike seda, mida võib nimetada kunstniku siseeluks. Sääraseid vihikuid on paljude aastate jooksul kogunenud sadu. Filmis tõlgitseb Arvo Pärt koos Immo Mihkelsoniga neid vihikumärkmeid lahti. See on kütkestav ja huvitav tegevus. Igal leheküljel leidub mõni rõõmus või kurb ootamatus. Esineb midagi arusaamatut, kuid esineb ka õpetlikku. Igast märkmest saab ajend mõtisklusteks, meenutusteks, avastusteks. Näeme inimest, kes oma teed otsib. Ja me mõistame, et see tee on ahtake. (Sünopsisest.)

Esilinastus augustis

«Õpetusi kosmoselaeva ehituseks»

Režissöör Madis Ligema

Tootja Kopli Kinokompanii

Film tudengisatelliidi Estcube ehitamisest, taevasse läkitamisest ja elust pärast edu.

Esilinastus 21. septembril

«Moest väljas»

Režissöör Jaak Kilmi

Tootja Homeless Bob Production

Me elame globaalse tarbimise ajastul ja tarbimistempo kiire­neb üha. Ei ole saladus, et moetööstus on selle tarbimisralli esirinnas. Tuhanded vabrikud kolmandas maailmas ei tooda mitte ainult rõivaid, vaid ka tonnide viisi toksilisi jäätmeid, mis puhastusseadmete puudumisel lähevad otse loodusesse. Rääkimata sotsiaalsetest prob­leemidest. Meie filmis on moetööstuse särava naeratuse taha peidetud must südametunnistus. Paralleelselt disainer Reet Ausi tegutsemisega keskkonnasäästliku moetööstuste nimel heidame valgust moetööstuse mahavaikitud telgitagu­sesse, selle loojatele ja ohvritele. (Tutvustusest.)

Esilinastus septembris

«Unditund»

Režissöör Maria Avdjuško

Tootja Ugri Film

Film kirjanikust, lavastajast ja publitsistist Mati Undist. Kuna peategelane on lahkunud igavikku, siis saavad loo jutustajateks Mati sõbrad, kes teda mäletavad: Paul-Eerik Rummo, Jaan Kaplinski, Maimu Berg, Viivi Luik, Ingo Normet, Arvo Valton ja Kersti Kreismann. Loo keskmeks on erinevad aastate jooksul tekkinud sõpruskonnad, mis on aluseks ka tegelaste valikule. Tartu uue teatrisuuna sünd. Vahingu salong Tartus Sõbra tänaval, mis ühendas kirjanikke, teadlasi ja teatriinimesi. Kirjandus­lik salong Tallinnas Vilde teel, Undi ja Kreismanni kodus. Mati lavastajana Noorsooteatris. Need on filmi olulisemad keskpunktid, mis olid ka peategelase jaoks õnnelikumad ja loominguliselt säravamad perioodid. (Tutvustusest.)

Esilinastus septembris

«Hundi süda sees»

Režissöör Liina Paakspuu

Tootja Revolver Film

Põhjamaisest folk metal´ist on saanud rahvusva­heline edulugu. Karvased rokkmuusikud, kes miksivad oma karme metalseid saunde rahvapilli traditsiooniliste helidega, kasutavad paganlikke sümboleid ja laulavad laiale maailmale kummaliselt kõlavas emakeeles, toovad tänapäeval publiku kokku igas maailmanurgas. Filmi fookuses on kaks täna­päeva rokkbändi sellest žanrist: Eestist pärit Metsatöll ja nende «vanem vend» Soomest Finntroll.

Esilinastus sügisel

«Jüri»

Režissöörid Julia Sillart ja Martin Männik

Tootja Acuba Film

Portreefilm Eesti filmikunsti uuendajast, ekspressionistist, säravast filmimehest, eredast loojast, muhedast koolipapast – Jüri Sillartist. Mehest, kellele film ei tähendanud pelgalt ametit, vaid lihtsalt elu. Sillarti töid tunnustati nii Eestis, endises Nõukogude Liidus kui välismaal. Jüri oli terase mõis­tuse ja uuriva vaimuga isiksus paljude huvialade ja hobidega. (Tutvustusest.)

Esilinastus sügisel

«Englas. Vana sõdur»

Režissöör Peeter Simm

Tootja Umberto Productions

See on kahekordse maadluse ilmameistri August Englase lugu. Pühajärve vallas sündinud ja kasvanud, Teise maa­ilmasõja lahingutes Saaremaal ja Kuramaal «õigel» poolel võidelnud ja kaks korda haavata saanud, spordimaailmas suuri tegusid teinud, veel 90-aastaseltki vitaalne.  Eesti mees kõneleb oma elust ja sportlaseteest, armas­tusest ja abielust, oma kätega ehitatud kodust Nõmmel Sihi tänavas. Kõneleb kõigest, mida ta oluliseks peab. See on lugu isiksuse kujunemisest läbi ajaloo võlude ja valude. (Tutvustusest.)

Esilinastus sügisel

«Rough Stage»

Režissöör Toomas Järvet

Tootja Exitfilm

Lugu leiab aset Palestiinas Ramallah´ linna lähistel konfliktit­soonis, kus stabiilsus on äärmiselt näiline. Sellises poliitilises ja religioosses tulipunktis elab ning töötab loo peategelane Maher, kunagine poliitvang, ametilt elektriinsener, kuid hingelt kunstnik. Tema kireks on nüüdistants – moslemi ühiskonnas äärmiselt ebatraditsiooniline. Filmis näeme Palestiinat harjumatust vaatenurgast, eraldi stereotüüpsest arusaamast, mis on juurdunud meisse CNNi vahendusel. (Tutvustusest.)

Esilinastus sügisel

«Hei, Rasma»

Režissöör Laila Pakalnina

Tootja Acuba Film, kaastootjad Kompanija Hargla ja Krasivo Limited (Läti) ja Ketvirta Versija/Unneccessary Films (Leedu)

Film portreteerib tänapäeva Eesti inimest siinsete rannakülade ühe iidsema traditsiooni – rannaõiguse – kaudu, tõukudest legendist, mis on seotud Läti hiidaurikuga Rasma, mis sõitis 5. juulil 1941. aastal Põhja-Eesti rannikul miini otsa. Kapten otsustas laeva Mohni saare madalikule suunata, et päästa reisijad ja last, ennekõike Riiast evakueeritud õmblusvabriku sisustus, aga ka väidetavalt Husqvarna jalgrattad ning teravili ja jahu. Filmitegijad otsivad Eesti rannakülades Rasmalt pärit jalgrattaid ja õmblusmasinaid, aga ka jutulõngu ja mälestusi. (Tutvustusest.)

Esilinastus sügistalvel

«Luikedeta järv ehk piknik raudteejaamas»

Režissöör Manfred Vainokivi

Tootja Filmivabrik

Autori kurb-nostalgiline nägemus, lapsepõlves vanaemalt kuuldud muinasjutu otsing 45 aastat hiljem. (Tutvustusest.)

Esilinastus sügistalvel

Allikad: Eesti Filmi Instituut ja filmistuudiod

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles