Jaan Puusaag: Pai poleks raha kantimisega riskinud

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Puusaag
Jaan Puusaag Foto: Toomas Tatar

«Probleemi allikas on seal, et näitlejad ei usu, et piletimüük oli nii väike kui tegelikult. Lavalt tundus, et saalid on palju rohkem täis, näitlejad väidavad, et 75 protsenti ja on kindlad, et raha kanditi kõrvale,» rääkis MTÜ Noorteater endine juhatuse liige Jaan Puusaag. Puusaag uuris asja ja sai selgeks, et raha polnud võimalik kõrvale kantida, sest kogu piletimüük toimus läbi Piletimaailma ja Nordea kontserdimaja mingit muud varianti ei aktsepteerigi.

«Nägin ka eelarvet ja oli selge, et kui täituvus on 57 protsenti planeeritud 75 asemel, siis üritus ei saanudki oma kulusid tagasi teenida. Nüüd leiavad asjaosalised, et toimub vassimine ja tulu oli suurem, aga seda üritatakse varjata. Meelis Pai oli hingega asja kalla ja soovis pärast õnnetut nukuteatri saagat uut tulekut. Ta ei oleks kindlasti riskinud sellega, et raha enda jaoks kõrvale kantida. See ei kaaluks tema jaoks üles seda, mida ta tegelikult taotles,» ütles Pai pikaajaline sõber Puusaag.  

MTÜ Noorteater loodi 27. juunil 2014. aastal. Tegevusalaks on märgitud «kontsertide lavastamine ja esitamine, muusikaline loometegevus jms» ja juhatusse kuulus üks liige, Andres Kivivara. 12. septembril samal aastal sai teiseks juhatuse liikmeks Jaan Puusaag. Äriregistri järgi peatas Puusaag oma juhatuse liikmeks oleku kümme päeva pärast «Billy Ellioti» viimast etendust, 19. mail 2015. Tegelikkus siiski erineb mõnevõrra äriregistri sissekandest.

Puusaag astus juhatuse liikme seisusest välja juba 3. veebruaril 2015 ja saatis ka Kivivarele sellekohase avalduse. Juhatuse liikme volitused peatuvad sellest hetkest, kui avaldus on esitatud. 

«Juhatuses olin ma kahel põhjusel. Esiteks, ma laenasin selle projekti finantseerimiseks raha, 13 000 eurot, mille ma ainult osaliselt tagasi sain,» ütles Puusaag. Siiani on saamata 5000 eurot pluss intressid.» (Puusaag nimetab summasid mälu järgi – toim)

«Teine juhatusse astumise põhjus oli see, et projekt oli seotud Rotary klubi heategevusüritusega. Algselt oli idee, et heategevust rahastatakse läbi Noorteatri eelarvestatud kasumi ja nii oleks minul kui Rotary poolsel esindajal tegevuse üle kontroll.» Hiljem heategevuse vorm muutus – kõik, kes selles heategevusprojektis osalesid, kandsid raha otse Rotary arvele ja Puusaag astus juhatuse liikme kohalt tagasi.

«Kuna ma Noorteatri tegevusega ei tegelenud, siis astusin aegsasti tagasi, et pärast mitte vastutust kanda koos nendega, kes tegelikult sellega tegelesid. Tagantjärgi võiks öelda, et õieti tegin,» leidis Puusaag.  «Kuulujutu tasandil sain teada, et sellega [muusikal «Billy Elliot» - toim.] olid mingid probleemid ja tundsin huvi, kas mind on äriregistrist eemaldatud. Küsisin Kivivarelt, miks mind ei ole eemaldatud ja samal hetkel (19. mai 2015) edastasid nad minu taotluse äriregistrile. Tegelikult oleks seda pidanud tegema juba veebruari alguses.»

«Billy Ellioti» produtsenti Meelis Paid, kes täna avaldas soovi ise MTÜ Noorteater juhatusse astuda ja Puusaagi seob pikaajaline sõprus. Kui Pai juhtis NUKU teatrit, oli Puusaag SA NUKU nõukogu esimees. Pai oli pärast 13-aastast teatrijuhtimist kultuuriministeeriumi korraldatu auditi tulemusena sunnitud teatrist lahkuma; tollane minister Rein Lang kutsus tagasi ka Puusaagi.

«Meelis Pai on olnud kõigi poolt tunnustatud teatrijuht, kes 13 aastaga tõstnud nukukunsti tubateatrist rahvusvaheliselt tunnustatud teatriks. Paljude aastate jooksul olen erinevates seltskondades kuulanud tunde ja tunde Pai innustunud monolooge tema ja kolleegide plaanidest. Mis mind imestama pani, et need plaanid ja jutud hakkasid üksteise järel realiseeruma,» kirjutas Puusaag Pai kaitseks 2013. aasta aprillis.

Sõprus on üks põhjusi, miks Puusaag Pai ettevõtmist toetas. «Algselt oli lootus, et piletimüük läheb hoogsalt käima ja raha tuleb tagasi juba esimestest piletimüügikampaaniatest 2014. aasta detsembris. Kahjuks ei õnnestunud seda raha tagasi teenida ja selle pärast hakkasid maksed hilinema.»

Väljavõte mittetulundusühingute seadusest juhatuse liikmete vastutuse kohta

Pärast maksejõuetuse ilmnemist ei või juhatuse liikmed teha mittetulundusühingu eest makseid, välja arvatud maksed, mille tegemine maksejõuetuse olukorras on kooskõlas juhatuse liikmelt tavaliselt oodatava hoolsusega. Juhatuse liikmed on solidaarselt kohustatud mittetulundusühingule hüvitama pärast maksejõuetuse ilmnemist mittetulundusühingu poolt tehtud maksed, mille tegemine vaadeldavas olukorras ei olnud kooskõlas juhatuse liikmelt tavaliselt oodatava hoolsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles