Meie enda armastatud Rosamunde

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ira Lember
Ira Lember Foto: Toomas Huik

Jah, nii, ilma igasuguse irooniata, koguni tunnustavalt võtaksin võrrelda Ira Lemberit romaanikirjanikuna inglise praegusaja romantilise romaani (women’s fiction) suveräänse autori Rosamunde Pilcheriga, kelle loomingut olen ühe näitena puudutanud kümmekond aastat tagasi akadeemilises artiklikogumikus «Kohanevad tekstid» (2005) ilmunud asjaomases käsitluses «Naistekad kui kohanev tekst». 

ra Lemberi 2004. aastal ilmunud romaani «Kummuli kuu», mida olen samuti naisteka näiteks toonud, on minu meelest täiesti lavastatav telefilmina, nagu ka tema viimati ilmunud kaks romaani, «Villa järve ääres» (2014) ja «Pärandus» (2015). Pilcheri-võrdlusega jätkates: Lember on oma inglise kolleegi eakaaslane. Pilcher on kirjutanud varju- ja kodanikunime all kokku 28 romaani, suur osa neist ka Varraku ajaviiteromaani sarjas eestindatud. Hiljuti, 21. mail oma 89. sünnipäeva tähistanud Ira Lemberi «Pärandus» on tema 20. romaan. Pilcheri kirjanduslik läbimurre leidis aset perekonnasaagaga «Merikarbiotsijad» (1987, eesti k 1995, II trükk 1997, III trükk 2006, kõik trükid läbi müüdud). Ira Lemberi ja Erika Esopi ühistöös Arthur (I) Erichi pseudonüümi all 1991. aastal ilmunud (pseudonüüm ise sündis 1988) romaan «Äike» – sissejuhatus praegu seitsmest raamatust koosnevale perekonnasaagale – pälvis romaanivõistlusel III auhinna, kusjuures I koht jäi hoopiski välja andmata. Läbimurre niisiis seegi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles