«Sauruste maailm» on maailma suurim B-kategooria film

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Jurassic World: Sauruste maailm»
«Jurassic World: Sauruste maailm» Foto: OUTNOW

See film tegi ajalugu, kogudes esilinastusele järgneval nädalavahetusel brontosauruse väärilise kassa - üle poole miljardi dollari. Juura ajastust (190-136 miljonit aastat tagasi) saadik maailmarekord, kusjuures filmi enda eelarve oli vaid 150 miljonit dollarit.  Edu taga ei seisa mitte filmilikud väärtused, vaid Spielbergi turundusgeenius.

Turundusosakonnast saavad alguse ka selle filmi probleemid. Sauruste teemapark (samas kohas, samas vormis kui 1993. aasta filmis) on juba paarkümmend aastat tegutsenud, aga publiku huvi kipub langema, vana hea Tyrannosaurus Rex ei tee piisavalt kassat.

Nii antaksegi saurusemaailma geneetikalaborile ülesanne disainida uus, enneolematu elukas, mis publiku taas pileteid ostma paneks. Disainsauruse nimeks saab Indominus Rex. Raevukam, hambulisem, ogalisem ja arukam kui ükski teine pargi asukas. Just see, mida publik vajab. Loomulikult pääseb ta kohe oma aedikust välja ja järgneb poolteist tundi arvutis joonistud veresauna. Igav. Selle filmi päästab vaid suur ekraan ja kõva mürts.

Lõpuks selgub, et I. Rexi rajalt maha võtmiseks on ainus võimalus tema peale T. Rex lahti lasta ning filmi lõpp meenutab selliseid klassikalisi B-kategooria filme nagu «Megashark versus Giant Octopus» (2009) või Jaapani kaiju-kino «Godzilla versus Mechagodzilla» (1974, 1993, 2002) jt. Eelmainitute camp-element muudab nende vaatamise lõbusaks, aga Spielberg võtab oma frantsiisi surmtõsiselt, kopeerib detailideni esimest sauruste-filmi ning tulemus paneb haigutama.

Inimkarakterid on üheülbalised. Esimese filmi skeptikust matemaatiku (Jeff Golblum) rollis on nüüd saurusetreener Owen Grady (Chris Pratt), kellel pole pooltki oma eelkäia intellektuaalsest sarmist. Bryce Dallas Howard pargi tegevjuhina hiilgab tikk-kontsadel mööda džunglit ringi lidumises. Ülejäänud tegelaste osas võib vaataja ennustada, mis hetkel nad pooleks hammustatakse ning see on sama hõlpsasti läbinähtav nagu punase särgiga mehe saatus teleseriaalis «Star Trek».

Lavastaja Trevorrow näitas end seda filmi tehes eeskujuliku jah-mehena, kes teostas täpp-täpilt kõik Spielbergi juhised sauruse-frantsiisi ärilise edu jätkuks. Mänguasjapoodides on filminänn juba müügil. Näiteks kõik filmis esinevad velociraptorid istuvad letis, igaüks oma nime all. Muidugi, miks peaks lapsevanem ostma ühe sauruse, kui neid võib maha müüa neli.

Mõnda aega tagasi linastunud ja rahaliselt läbi kukkunud Brad Birdi filmi «Tulevikumaa» valguses arutasid filmiringkonnad, miks inimesed ei taha minna kinno vaatama uusi ja originaalseid lugusid, küll aga lõputuid järgesid ja frantsiisfilme. Spielberg teab, miks, ja tal pole mingit probleemi selle teadmise dollariteks tegemisega.

«Jurassic World: Sauruste maailm» 2015, kinodes alates 12. juunist

Režissöör Colin Trevorrow, produtsent Steven Spielberg, osades Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins jt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles