Teadlased: Eesti peaks kohalikke keeli tunnustama

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaa.
Setomaa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Euroopa Vähemuskeelte uurimisgrupi teadlaste hinnangul peaks Eesti riigikeele kõrval õiguslikult tunnustama ka kohalikke keeli, et anda panus Euroopa keelelise mitmekesisuse säilimisse.

Seni pole Eesti riik keelelise mitmekesisuse säilitamiseks kõiki võimalusi ammendanud, millest annab märku kas või seegi, et aastaid on toimunud vaidlus Lõuna-Eesti keelte tunnustamise üle piirkondliku keelena, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Praegu on Lõuna-Eesti keeled niiöelda väljaspool seadust ning teoreetiliselt on keeleinspektoritel võimalik trahvida näiteks turismiettevõtteid, kes kasutavad oma eripära rõhutamiseks võro- või setokeelseid silte, mis pole varustatud riigikeelse tõlkega. Kohalike keelte seadustamine täidaks selle õigusliku lünga.

«See oleks niisugune riigipoolne väärtus, mis tasub hoidmist, säilitamist ja edasiarendamist,» märkis Võro Instituudi teadusnõukogu aseesimees Kaido Kama

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles