Tenno Pent Sooster näitab, kuidas võltsida ajalugu

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Esimene dopingukontroll», 2008.
«Esimene dopingukontroll», 2008. Foto: Repro

Tallinna Vabaduse galerii avab neljapäeval, 2. juulil Iisraelis elava kunstniku Tenno Pent Soosteri näituse «Ajaloo võltsimine».

Moskvas sündinud, kasvanud ja animatsiooni õppinud, kuid kõik lapsepõlve suved vanaema või tädi juures Eestis veetnud Sooster elab ja töötab 1990ndatest peale Tel Avivis. Eestis on tema töid näidatud varemgi, ka on ta siin aidanud korraldada oma isa Ülo Soosteri näitusi.

Vabaduse galeriis avatavat väljapanekut «Ajaloo võltsimine» nimetab galerist Reet Varblane ka «meeste mängudeks». «Tenno Pent Soosteri «meeste mängud» hõlmavad eelkõige sportlikke harrastusi, kuid tema segatehnikas tööd ei ole praegusaja spordi kajastused või isegi tõlgendused. Soosteri huviobjekt on ajalugu ja ajalooline populaarteaduslik pildiline kujutamisviis ning fotograafia arenguga seoses ka tõesuse küsimus. Kas ja kuidas sai esimese dopingukontrolli juures viibida Winston Churchill või kas šotlased tõepoolest läksid nii kaugele, et korraldasid rahva naerutamiseks vigaste laste (siiami kaksikute jne) tsirkuseetendusi,» kirjutab Varblane pressiteates.

Tema sõnul on näituse vaimukad, kohati tragikoomilised fabrikatsioonid seotud piibli või antiik-kreeka mütoloogiaga, euroopalike väärtuste varasalvega. «Mida tähendab Euroopa röövimine praeguses terrorismiohu kontekstis? Või kes on kapteni, capitano maski taga XXI sajandi teise kümnendi keskpaigas? Tenno Pent Sooster ei ole moralist, kaugel sellest. Kuid tema animafilmilike paroodiate, pilttapeedina eksponeeritud n-ö vanaaegsetesse kujutistesse on põimitud tõsine sõnum. Ega Moskva taustaga Iisraelis elav hiidlase ja juudi segu kunstnik teisiti saakski.»

Näitus on avatud 21. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles