Kirjanik võtab ette 12-tunnise lugemismaratoni

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jim Ashilevi.
Jim Ashilevi. Foto: Andres Haabu

1. augustil võtab eesti kirjanik ja teatrilavastaja Jim Ashilevi ette pöörase katsumuse ja loeb Erinevate Tubade Klubis otsast lõpuni ette oma uue, veel ilmumata romaani «Kehade mets», mis võitis mõni aeg tagasi kirjanike liidu romaanivõistlusel kolmanda koha.

Jim, miks te sellise lugemismaratoni ette võtate?

Mulle tundub, et alati, kui ma midagi lavastan või kirjutan, siis valmis saades kasvan ma sellest välja ja pean kuidagi lahti laskma. Mõtlesin, et kuidas seda seekord ägedalt ja rituaalses korras teha. Mulle tundus ilus mõte see teiste ees laiali laotada ja ära anda. Ma loodan, et sellest tuleb üks ilus kollektiivne elamus. 

Teine põhjus, miks ma seda teen, on see, et ma annan oma raamatu ise välja. Kõigil kuulajatel on võimalik kohapeal karpi natuke raha pista ja mind toetada. 

Mis te arvate, kui kaua kogu romaani ettelugemine aega võtab?

Ma kodus harjutasin ja võtsin aega. Lugesin mingi osa peatükkidest ette ja arvutasin. Üritus algab keskpäeval ja kestab ilmselt umbes keskööni. Muidugi olen ma valmis ka selleks, et läheb palju kauem. 

Kas te loete terve romaani ise otsast lõpuni ette või võtate kellegi ka appi?

Plaanis on lugeda oma romaan ise ette. Kui ma peaksin vahepeal saama aga südamerabanduse või tuju läheb kurvaks, siis palun ma kedagi publikust lugema. Mul on plaanis aga ise vastu pidada. 

Kuidas valmistute lugemismaratoniks?

Kõige olulisem on ilmselt teha hääl korralikult soojaks, nagu teatris enne lavale minekut. Proovin eelneval ööl ka korralikult magada, aga mu väike tütar ilmselt väga ei lase. Põhiline on eelnev ürituse peale mõtlemine, et viia ennast vastavasse seisundisse. Päev tuleb ilmselt väga pikk ja ettearvamatu. Loodan, et hääl enne üritust ära ei lähe. Võib-olla peaksin hakkama sööma Vietnami salvi, nagu Tõnis Mägi oma Nõukogude Liidu tuuril. Ma olen igatahes kõigeks valmis. 

Erinevate Tubade Klubi asub Tallinnas Telliskivi loomelinnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles