Dalai-laama sünnipäeva tähistati Tallinnas rahu täis muusika rüpes

Helena Tamm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 6. juulil tähistati kõikjal maailmas Tema Pühaduse XIV dalai-laama 80. aasta juubelit - nii ka Tallinnas. Juubelikontserdi paika Hirveparki oli kogunenud ligi pool tuhat inimest. Suurest rahvahulgast hoolimata oli meeleolu rahulik ja istudes või seistes keskenduti peaasjalikult lavalt kõlavale muusikale.

Nobeli rahupreemia laureaadi ja nüüdisaegse maailma ühe olulisema vaimse juhi tasuta sünnipäevakontserdil astus esimesena üles Chalice. Kuna mees ei räppinud, siis seekord Jarek Kasarina. Muusik, kes pole suu peale kukkunud, käskis publikul head teha, lisades, et kui ise ei viitsita, siis antagu raha kellelegi, kes viitsib ja teeb.

Järgmisena esines Hirvepargis sündmuse korraldaja, Eesti Budismi Instituudi juhatuse esimees Sven Grünberg, koos temaga laulja ja helilooja Riho Sibul. Meeste minimalistlike helide ja keskendumise saatel kargasid lava ees kontserdi kõige pisemad külastajad. See oli vahva, kuid omamoodi kentsakas vaate- ja kuuldemäng.

Kümneminutiliste kavadega astusid üles ka Tõnis Mägi, Kärt Johanson, Krista Joonas, Jaak Johanson, Ott Lepland ja Liisi Koikson.

Sõnavõttudega esinesid sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ja riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmed Andres Herkel, Artur Talvik  ja Yoko Alender. Viimane tsiteeris Tema Pühadust XIV dalai-laamat, öeldes, et inimesed peaksid olema alati head, kui see võimalik on – ja see on alati võimalik. Vabaerakonna esimees Andres Herkel tuletas kuulajatele meelde, et dalai-laama on maailma kõige tuntum pagulane, kes pidi hülgama oma kodumaa kõigest 24-aastasena. Väga palju kannatanud rahva esindajana parandab ta Herkeli sõnul maailma kaastunde ja hea sõnaga ka ise.

Dalai-laama auks ja sündmuse olulisusest kõnelesid teiste hulgas ka helilooja ning sündmuse korraldaja Sven Grünberg ja Kaire Rjadnev-Meristo Tiibeti Mastifite Ühingust. Kontserdil loeti ette ka Mart Laari koostatud ühisavaldus ja edastati Eesti õnnesoovid kokku kolmel korral (1991, 2001 ja 2011) Eestit külastanud juubilarile.

Kõikidel külastajatel oli võimalus vabaõhulava kõrval avatud väikeses telgis tutvuda lähemalt Tema Pühaduse eluloo, Tiibeti ja sealse olukorraga. Samuti oli soovi korral võimalik salvestada isiklik sõnum, mis edastatakse dalai-laamale tema Londoni esindaja vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles