G9 teeb arvamustest teatrit

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks labürintteatriühenduse G9 eelmisi lavastusi «Tumeaines».
Üks labürintteatriühenduse G9 eelmisi lavastusi «Tumeaines». Foto: G9

Augustis Paides toimuv arvamusfestival ei tähenda ainult arutelusid, vaid seal tehakse ka teatrit. Näiteks toob labürintteatriühendus G9 välja interaktiivse rännak-lavastuse «Ajaproov», mis viib festivali külastajad Vallimäele seiklema, ergutades neid ise etenduses kaasa lööma.

«Vallimäe tornide ja müüride vahelistes tühikutes moodustub maastik isiklikest kogemustest, kus igal osalejal on võimalus kohtuda endaga, teistega ning millegagi, mida ei saa enne toimumist nimetada. Tunniajasel teekonnal on osalejad korraga festivalimelu sees, aga ometigi sellest ära lõigatud. Välistatud pole sekkumine arvamuste avaldamise rutiini,» kirjutab G9 ise selle kohta, mis 14.–15. augustini Paides juhtuma hakkab.

Ka labürintteatriühendusse G9 kuuluv Keili Retter lubab põnevat lavastust, sest see sünnib teatritegijate ja festivalikülastajate ühise töö viljana ning kõigil on võimalus loo jutustamises kaasa lüüa, isegi lavastuse käiku muuta.

Retteri sõnul on nende varasemad lavastused õpetanud seda, kui oluline on tekitada publikus mugav ja turvaline tunne. «Me ei taha kedagi traumeerida,» ütleb ta.

Selleks et publik lavastusse kiiresti sisse elaks, jagatakse nad viieliikmelistesse rühmadesse. Neis üritatakse luua ühist energiat: nii ei tunne keegi, et on üksi jäetud.

Samuti G9sse kuuluva Henry Griini sõnul on veel raske täpsemalt öelda, milline lavastus sellest tuleb. Kindel olevat vaid see, et publik saab etenduses aktiivselt kaasa lüüa – selles üks labürintteatri ideid seisnebki.

Labürintteater on interaktiivne, kohapõhine ja kontekstile orienteeritud teatrivorm, milles vaataja muutub ka kuulajaks, nuusutajaks, katsujaks, maitsjaks ja mõtlevaks tegutsejaks, on G9 ise sõnastanud oma tegutsemise põhimõtte.

Sellise teatri tegijad peavad Griini sõnul olema valmis kõigeks. Kui etenduse käigus on näha, et osalejad on pigem tagasihoidlikud, sünnib etendus rohkem valmismudeli järgi. Kui publik on ettevõtlik ja julge, ei takista seda ka trupp – pigem julgustab.

Labürintteatriühendus G9 on 2013. aasta veebruaris asutatud loovrühmitis, mille eelmised lavastused kannavad pealkirju «Tumeaines», «Heleaines» ja «Mõtteaines». Praegu valmistatakse ette ka lavastust «Ooteaeg», mis esietendub 13. septembril Tallinnas endises Suva vabrikus.

Arvamusfestival leiab aset 14.–15. augustini Paides. Kavas on umbes 200 arutelu, lisaks kultuuriprogramm. Labürintteatriühendus G9 mängib oma lavastust kummalgi päeval kell 12, 15, 18 ja 21. Ühele etendusele mahub 35 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles