Galerii ja video: Paavo Järvist kõneleva filmi Maestro esilinastus Tallinnas

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Elu on nagu uks ja muusika võti, mis selle avab,» nendib noor mees David Donnelly filmi Maestro avakaadrites.

Kuigi linateos jälgib suuresti kuulsa eestlase tõusu maailma suurlavadele, rõhutas Järvi Postimehele antud usutluses, et tema sooviks oli viia filmitegijad ja vaatajad muusikailma, näitamaks ka ränka tööd ja emotsioone väljaspool kontserdilava.

Nii tuleb juttu näiteks perekonnast, kellest muusik olude sunnil palju eemal peab olema. Järvi sõnul loobus ta näiteks võimalusest juhatada maailmakuulsaid Berliini filharmoonikuid, et olla koos oma tütardega, keda polnud oma tiheda töögraafiku tõttu juba paar kuud näinud. «Ükskõik kui raske teose juhatamine pole midagi selle kõrval, kui olla kasvõi üks päev lapsevanem ja juurelda koos nendega kõige omapärasemate asjade üle - näiteks, et kui kaua tuleks vändata jalgrattaga Kuuni jõudmiseks,» räägib ta filmis.

Filmis räägib dirigent ka muusika olulisusest eestlaste rahvuslikus eneseteadvuses. «Meilt võidakse võtta kõik, aga muusikat nad meilt võtta ei saa. Muusikal on tohutu jõud - see võib sõdu alustada, ent neid ka lõpetada,» nendib Järvi filmis.

Kahe aasta jooksul jäädvustati filmi Maestro jaoks üle 200 tunni materjali Paavo Järvi tegemistest üle maailma. Võttemeeskond oli Järviga kaasas nii Pariisis, Berliinis, Tokyos, New York'is, Tallinnas kui ka Pärnus ning Järvi Akadeemia kontsert viis neid isegi ühe Eesti väikelinna kirikusse. Maailmas kõrgelt tunnustatud eesti dirigendi ning kuulsate solistide Hilary Hahni, Lang Langi, Joshua Belli ja Pekka Kuusisto silmade läbi näidatakse vaatajale muusika kui universaalse keele mõju ning selles kanduvat särisevat energiat. Samuti annab film hea ülevaate tänapäeva klassikalise muusika maailmast.

Vaata videost, mida rääkis Paavo Järvi Postimehele filmist ning plaanidest Eestisse kolida!

«Maestro» esilinastus juhatab sisse juulikuus Pärnus toimuva Pärnu Muusikafestivali.

Pärnu Muusikafestival ja Järvi Akadeemia toimub 12. - 21. juulini, järjekorras viies festival pakub Pärnus ühe nädala jooksul kõrgeimal tasemel elamusi kõigile muusikasõpradele. Lisaks toimuvad kontserdid ka Tallinnas ja Narvas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles