Tanel Veenre atraktiivsed ehted kaunistavad Selfridge'i kaubamaja

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selfridge'i vaateakendele loodud peaehted.
Selfridge'i vaateakendele loodud peaehted. Foto: Tanel Veenre

Juulis saavad Londonis asuva Selfridge'i kaubamaja külastajad imetleda ehtekunstnik Tanel Veenre ehteid. Valgest plastikust ja originaalse disainiga kehaehted on eksponeeritud kuulsa kaubamaja vaateakendel koos moemaailma suurnimede Issey Myiake ja Azzedine Alaia loominguga.

Tanel, kuidas jõudsid teie loodud kehaehted kuulsa Selfridge’i kaubamaja vaateakendele?

Umbes pooleteise kuu eest võttis Selfridge’i stilistide tiim minuga ühendust ja palus akendele midagi sarnast nagu nad olid näinud Filippo Caroti moefotodel. Kuna neist peakatetest olid saanud juba lühtrid MUUSA poodi siis alustasin uue seeriaga. Võtsin asja suht rahulikult - ma lihtsalt nautisin uute vormide loomist, ega ma eriti nende ettepanekuid jälginud. Lõpuks saidki pea-ehetest hoopis keha-ehted.

Kusjuures Selfridge’i nimesed olid alul veendunud, et ma olen hoopis Londonist - tahtsid stuudiosse külla tulla. Tore, kuidas maailm on kokku tõmmanud ja ka Eestis pesitsedes saab osaleda üleilmses ideede võrgustikus.

 Esmakordselt tulin millegi sarnasega välja koos Liisi Eesmaa ja Aldo Järvsooga «Kolmlõige» etendust tehes. Möllasin siis igasuguste PVCde ja plastikutega, et tekitada suuri meduusilikke vorme. Mind köitis barokne liikumine, lopsakas voolavus, sümmeetria.

Milliseid huvitavaid pakkumusi on teile viimasel ajal veel tehtud?

Ma olen juba aastaid loomingulise elu kiirteel - pidevas näituste, loengute ja töötubade rütmis ... Väga paljule pean ära ütlema, ma ei ole tootmiskoondis - pigem nokitsen oma ühe assistendiga stuudios. Näiteks pidin loobuma Moskvas Midsummer Night's Dream festivalil esinemisest, mis tundus isegi üsna hullumeelselt eksootiline. Järgmised suuremad väljaastumised on koos ehtesõpradega Viljandis Okase muuseumis augustis, edasi tulevad näitused ja loengud Brasiilias, Soomes, Hiinas, Hispaanias, Prantsusmaal, USA-s ...

Kas suvel jääb aega ka puhkamiseks? 

Praegu on Eesti Kunstiakadeemiast veidi vabam hetk - sisseastumised said just läbi ja kooli alguseni on veel aega - ning plaanin tegeleda süvenenult kolme teemaga: looming, sõbrad ja raamatud. Looming on siin kindlasti võidumees, mu puhul on ikka see nõnda. Nii valmistangi ette uut ehteseeriat Sao Polo näituse jaoks, see saab olema midagi brutaalsemat ja erootilisemat kui mu viimased kunsti asjad. Samuti nokitsen ikka oma moe-ehete seeriate kallal ja Embassy of Fashion stuudiopood tahavad pidevalt täiendamist, järjekorras ootavad erinevad poekesed Šveitsis, Taiwanil ... Ning just lõpetasin ka värske seeria, mille tegin spetsiaalselt Oksana Tanditi moepoodi. Muidugi nõuab ka ürgeesti korilane-koguja minus oma osa - just praegu panin värsked hapukurgid potti (näpud on veel küüslagu lõhnased), 10 kilo maasikaid sügavkülma ning ootan nüüd kannatamatult seenehooaja algust. Me võime siin tolkneda Londonis ja Hiinas aga oma juurte eest ei põgene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles