Leiti «Kosjaviinade» õige tekst

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malle Salupere
Malle Salupere Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Aastal 1880 Tallinnas peetud III üldlaulupeol pidi esietenduma Lydia Koidula näidend «Kosjaviinad ehk Kuidas Tapiku pere laulupidule sai». Segastel asjaoludel ei jõudnud näidend lavale ega trükki.

Koidula neljas, samas ka viimaseks jäänud näidend ilmus trükituna alles 1946. aastal. Esietendus toimus seitse aastat hiljem, kuid siis ei jõudnud tekst lavale sugugi sellisena, nagu Koidula oli selle kirja pannud – 1953. aastal Endlas esietendunud «Kosjaviinad» olid ärakiri, kust puudusid vajalikud remargid, Koidula näidendi originaalkäsikiri avastati alles sel kevadel!

Kultuuriloolane Malle Salupere otsis Peterburi Teatriraamatukogus Koidulast rääkiva raamatu tarvis materjali ning avastas täiesti juhuslikult haruldase käsikirja. «Oli väga suur üllatus, kui sain aru, et see on käsikiri, mis on olnud sada aastat kadunud,» tunnistab Salupere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles