Võida mitu tuhat eurot väärt maal

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Lars Wintheri maalist
Fragment Lars Wintheri maalist Foto: Kondase keskus

Viljandi pärimusmuusika festivali ajal on Kondase keskuses lisaks kunstinäitustele avatud õdus aiakohvik, toimuvad põnevad kontserdid, koomiksi õpituba ning publikumäng, kus loosi läheb Lars Wintheri maal.

Lars Winther on Põhja-Taanis Aalborgis tegutsev iseõppinud kunstnik ja luuletaja, kelle mõttetööd on võrreldud Rubiku kuubikuga. Wintheri geomeetriast inspireeritud teoseid iseloomustab naivismile omane värvirõõm ja siiras jutustuslaad. Kunstnik usub, et naivismi puhul on tegemist keelega, mis suudab religioossetest, majanduslikest või kultuurilistest piiridest hoolimata vahendada kõiki neid asju ja tundmusi, mida inimkond jagab.

Publikumäng! Nimelt on näitusel üks maal, kus on kujutatud tennisemängu. Külastage Kondase keskust ja lugege üle, kui palju on staadionile kogunenud publikut – õigesti vastanute vahel loositakse välja Lars Wintheri 2015. aasta akrüülmaali «Siin ei ole lund», mille väärtus on kaks tuhat eurot!

Reedel, 24. juulil kell 13.00 toimub Hanneriina Moisseineni näitusel koomiksi õpituba, mida kunstnik ise juhendab. Osalemiseks palume registreeruda kondas@kondas.ee ja/või 4333 968. Tasuta, inglise keeles.

Laupäeval, 24. juulil kell 14.00 toimub osana Hanneriina Moisseineni näitusest muuseumi ruumides kahe soome pärimusmuusiku Anne-Mari Kivimäki ja Eero Grundströmi kontsert, mis toob näitusel kujutatud lood publikule läbi muusika veelgi lähemale. Muusikud on oma heliteosed komponeerinud spetsiaalselt selle näituse jaoks.

Reedel ja laupäeval kell 16.00 toimub keskuse maja ees Pikal tänaval Duo Malva & Kirsipu avalik kontsert. Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu iseloomustavad oma muusikat järgnevalt: «Akordion koos laulu ja kehapilli-rütmiga kõlab juba nagu ansambel, aga kui lisada sinna veel kaasakiskuvalt gruuviv rütmimootor, siis annab kooslus juba puhuti täitsa orkestri mõõdu välja! Tantsuline-mõtlik, omaloominguline ja pärimuslik.»

Lisaks Paul Kondase maalide püsiekspositsioonile on avatud neli ajutist näitust: August Künnapu maalide väljapanek, soome kunsti tõusva tähe Hanneriina Moisseineni heli- ja koomiksinäitus, Mika Vesalahti autoportreede ekspositsioon ning taani kunstniku ja luuletaja Lars Wintheri maalide valik.

Hanneriina Moisseinen on koomiksitaustaga mitmekülgne installatsioonikunstnik, kelle loomingut on muuhulgas eksponeeritud Kiasmas ning mitmetes teistes Euroopa kunstimuuseumides. Näitus viib vaataja tagasi 1944. aastasse, mil Soome, kaotanud sõja Nõukogude Liidu vastu, pidi naaberriigile loovutama suure osa Karjalast. Enam kui 408 000 inimest tuli oma endistest kodudest ümber asustada Lääne-Soome.

Mika Vesalahti on Helsingis ja Viljandis elav maalikunstnik, kes on aastaid ise endast joonistusi visandiraamatusse jäädvustanud. Autoportreedest ilmneb, et kunstniku jaoks on läbiv teema «elu elamine erinevates rollides». Isiksus on mask, mis varjab: kas on olemas «mina ise» maskide taga?

Muuseum ja kohvik on avatud tavapärasest kauem: neljapäeval 11–19, reedel ja laupäeval südaööni, pühapäeval 11–19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles