Kunstihoones avatakse infouputust käsitlev näitus

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Lõo teeb TL; DR-i avamisel performance'i.
Andres Lõo teeb TL; DR-i avamisel performance'i. Foto: Toomas Huik

Tallinna Kunstihoone Galeriis avatakse 31. juulil näitus pealkirjaga TL;DR. Sel astuvad üles kümme teravdatud tundlikkusega kaasaegset kunstnikku, kes vaagivad teemat läbi heli ja stereograafia (Andres Lõo avamisperformance), heliinstallatsiooni (Sten Saarits), trükisõna (Kiwa juhitava kirjastuse ;paranoia publishing group ltd. presentatsiooni juhatab sisse Jaan Malini Eesti esimese asemantilise romaani ettelugemine), video- (Eva Sepping, Pille-Riin Jaik, Varvara Guljajeva ja Mar Canet), ja fotoinstallatsiooni (Erki Kasemets ja Maris Karjatse) ning graffiti (Jesús María Rodríguez Santos).

TL;DR on internetis laialt levinud släng, eesti keelde tõlgituna "liiga pikk, ei lugenud läbi" (too long didn't read), väljendades kärsitust teksti suhtes, mis tundub liiga mahukas ja ebahuvitav selle läbilugemiseks. Nagu näha, ei raiska ka kasutusele võetud reaktsioon oma pikkusega lugeja aega. Antud suhteliselt uus termin (kasutusele võetud ca 2003) viitab ka kultuurilistele tähendustele ja muutusele, mis väljendub nõudluses teatud stiilis kommunikatsiooni ja silmapilkse rahulduse järele ning kaasaegsele tähelepanuvõimele.

Meediateoreetikud omistavad taolise käitumise reaktsioonina infoküllusele. Kui keskkond on meie tajude jaoks sedavõrd ülevoolav, toimub tagasipöördumine pigem kuulmis-, ruumilise- ja nägemismeele kaudu saadava info töötlemisele ning mustrite äratundmisele. Nõnda tegelebki käesolev rahvusvaheline grupinäitus info ülekülluse ja meedia manipulatsioonide teemaga.

Näituse kuraatoriks on Stacey Koosel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles