Ekspert soovitab: põnevad muuseumid Stalinist Süütuseni

, Eesti Loodusmuuseumi direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selles sarjas soovitavad Eesti asjatundjad põnevaid muuseume üle terve maailma. Oma muuseumieelistustest räägib Eesti Loodusmuuseumi direktor Heidi Vilu.

Ainuüksi Euroopas on tuhandeid eriilmelisi muuseume, mis teeb neile ringi peale tegemise pisut liiga ambitsioonikaks plaaniks. Minu esimeseks valikuks kipuvad pigem olema väiksed nišimuuseumid, mis jutustavad lugusid ja panevad mõtlema laiemalt regiooni-, aja-, kultuuri-, või loodusloole.

Lähiregiooni parimaks loodusmuuseumiks pean Stockholmi loodusmuuseumi, mille mõned aastad tagasi valisid linnaelanikud aasta lemmikmuuseumiks. Siin räägitakse tõeliselt haaravalt Rootsi looduse kujunemisloost, evolutsioonist, veealusest maailmast ja geoloogiasaalides saab imetleda hingematvalt ilusaid maapõue kaunitare. Inimese anatoomia ekspositsiooni oma interaktiivsete eksponaatidega võiks nimetada peaaegu eraldiseisvaks teemapargiks. Sobib ideaalselt perega külastamiseks ja aega tuleks varuda vähemalt pool päeva. Muuseum on sadamast paari metroopeatuse kaugusel Stockholmi Ülikooli keskuses, seega ideaalne sihtkoht laevaga tulijatele.

Foto: Heidi Vilu

Naturhistoriska riksmuseet
Frescativägen 40
Stockholm
E–R 10–18, L–P 11–18
www.nrm.se

Ajaloo- ja muuseumisõprade üheks meelispaigaks on ilmselgelt Istanbul oma rohkete paleedega, mis on tänaseks avatud suurepäraste muuseumitena. Neid saab väisata nii giidide, audiogiididega kui ka omapäi. Number üks vaatamisväärsus on kindlasti UNESCO maailmapärandi hulka kuuluv Topkapi palee, mis valmis 15. sajandil, teenis maailma võimsaima impeeriumi valitsejaid ja oli sultanite päralt ligi viis sajandit. Siin põimub tohutu luksus kireva ajaloo, Ottomani impeeriumi hõngu ja lopsakate roosiaedadega. Samuti leiab siit palee magneti – sultani legendaarse haaremi ruumid, milles kõrghetkel pühendus sultani teenimisele väidetavalt tuhandeid impeeriumi kaunimaid naisi ja neide.

Topkapi Sarayi Müzesi
Sultanahmet,Fatih
Istanbul
K–E 9.00–18.45
https://muze.gen.tr/muze-detay/topkapi

Istanbulis tasub kindlasti külastada ka Süütuse muuseumi, mis muuhulgas pälvis eelmisel aastal Euroopa Aasta muuseumi tiitli. Nobelist Orham Pamuk'i samanimelise romaani ainetel 2012. aastal valminud muuseum asub väikse vanalinnatänava veel väiksemas majas, mis oli romaani peategelase Kemali kodu. Viimane külastas enne süütuse muuseumi loomist enam kui 5700 muuseumit erinevail mail ning pajatas nii oma elust kui ka muuseumidest Pamukile sama maja ärklikorrusel. Muuseum oma kaunilt eksponeeritud esemete ja sügava looga mõjub värskendavalt ja kaasaegselt. Kindlasti on põnevam külastada muuseumit siis kui Pamuki romaan loetud.

Foto: Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi
Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, 2, Beyoğlu, İstanbul
Avatud T–K 10–18, N 10–21, R–P 10–18
http://tr.masumiyetmuzesi.org

Võrratu muuseumioaas ootab ees ka Vahemere ääres Barcelonas, kus õnnestub suurepäraselt kokku sobitada nii ranna-, gurmee-, elamuste kui ka muuseumipuhkus. Number üks kohtadeks on siin kindlasti Gaudi loomingu tipud Sagrada Familia ja Casa Mila, mis on UNESCO maailmapärandi nimistus. Gaudi ammendamatuks inspiratsiooniallikaks oli loodus, mis eriti iseloomulikult väljendub Casa Mila (barcelonalased kutsuvad kivimurruks) puhul, mille eeskujuks peetakse linna lähedal asuvat mäge ning mere stiihiat. Elamus on igal juhul tagatud.

Foto: Xavi Torrent/AFP

Sagrada Familia
Carrer de Mallorca 401
Barcelona
Avatud E–P 9–20
www.sagradafamilia.org

Kel on plaan puhkuse ajal külastada Gruusiat, siis tasuks kindlasti sammud seada Tbilisist paari tunni kaugusel asuvasse Gori linnakesse Stalini muuseumisse. See ei ole koht, kus kuuleks jõhkratest repressioonidest või sõjakoledustest, küll aga Gruusiast pärit suurmehe keerulisest elukäigust ja saatusest. Saab näha Stalini sünnikodu ja sisse piiluda tema isiklikku rongivagunisse, millega ta tegi lennuhirmu ajendil kõik oma pikemad sõidud. Kohalikud elanikud teavad ka rääkida, et Stalini sünniaastapäeva tähistab tänini kogu linn, vähemalt pudeli sovetskojega. See on huvitav ajarännak minevikku läbi omapärase ajalooprisma.

Foto: Heidi Vilu

Stalin museum
Stalini tänav 32
Gori
Avatud iga päev 10–18
www.stalinmuseum.ge

Kel plaan seada sammud Aasiasse, Kambodžasse, siis tasub kindlasti reisisihiks võtta khmeeride kuningriigi templikompleks Angkor koos peatempel Angkor Watiga. Angkor oli aastasadu džunglis peidus, kuni alles 20. sajandi alguses leidsid teadlased sügavast vihmametsast templite varemed. Lopsakas loodus oli peitnud sadu ruutkilomeetreid ülipeene käsitööna valminud templeid, mille välja puhastamise tööd on nüüdseks lõppemas. Kompleksiga tutvumiseks kulub aega päevast nädalani ja mõistlik oleks võtta retkele kaasa kohalik giid, kes pajatab meelsasti ka tänasest elust Kambodžas.

Foto: Heng Sinith/AP

Pealinn Phnom Penh on samuti sümpaatne linn, kuhu tasub riiki külastades minna. Seal soovitan käia Tuol Slengi vangla muuseumis (S21), mis kirjeldab sadist Pol Poti režiimi aegseid õudusi (1975-79). Võrreldes Stalini muuseumiga saab siit väga teravaid elamusi ja nõrganärvilistele seda soovitada ei julgeks. Režiimi ajal keelati inimestel nimed, nad nummerdati. Linnad tühjendati loetud päevadega, miljonid inimesed asustati ümber maapiirkondadesse. Intelligents ja haritlased hävitati ilma kohtuta. Muuhulgas tapeti kõik prille kandvad inimesed, kuna nad tundusid liiga targad, ning vanad inimesed, kuna nad olid kasutud. Muuseum asub endises vanglas, mis omakorda oli kohandatud kohalikust koolist. Viimaseid polnud algsel eesmärgil enam vaja, kuna haridus ja meditsiin riigis kaotati.

Foto: AFP / Scanpix

Kel plaan suvi veeta kodumaal, siis Eesti on õnneks muuseumide osas üks põnevaim koht üldse. Eriti meeldivad mulle siinsed pisikesed hingega ja oma lugu rääkivad muuseumid. Viimase aja üks lemmikuid on Vormsi talurahvamuuseum, mida soovitan avastama minna koos muuseumi giidiga. Lõuna Eestis puhkajatel soovitan aga külla minna Maanteemuuseumile ja oma lapsepõlvelemmikule Põlva talurahvamuuseumile.

Vormsi talumuuseum
Sviby küla
Vormsi
Läänemaa
Avatud K–P 10–17
www.talumuuseum.vormsi.ee

Eesti maanteemuuseum
Varbuse
Kanepi vald
Põlvamaa
Avatud T–P 10–19
www.muuseum.mnt.ee

Põlva talurahvamuuseum
Karilatsi
Kõlleste vald
Põlvamaa
Avatud E–P 9–18
www.polvatalurahvamuuseum.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles