Baleriin Eve Mutso astub korraks lavalt maha

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel nädalal esietendub Edinburghis toimuval Fringe Festivalil Šoti rahvusliku balleti esitantsija Eve Mutso tantsulavastus «Ink of Innocence» ehk «Süütuse tint». Tegu on märkimisväärse sündmusega – esmakordselt on Eestist pärit baleriin vaid koreograafi rollis ega lähe ise lavale.

Mutsot inspireeris lavastust luues juhuslik mälupilt – tinditilk langeb läbipaistvasse ja puhtasse vedelikku, muudab oma kuju ja lõpuks kaotab oma terviklikkuse.

Tantsulavastus «Süütuse tint» räägib inimsuhetest nagu enamik tantsulavastusi. «Kas sa jääd teiste mõjutusel iseendaks või lähed vooluga kaasa nagu üks tinditilk?» arutleb Mutso. Baleriini sõnul ei ole ta veel otsustanud, mis siis lavastuse lõpus juhtub.

Mutso arvates on koreograafi töö väga nauditav, kuid kindlasti ka väga vastutusrikas: «Lavastajana on sul vaja vastutada kogu kompoti eest… tantsijana on sul ainult üks roll.»

Koreograafina on baleriin tegelikult varemgi kätt proovinud - 2013. aastal tantsufilmi «Death as a New Beginning» («Surm kui uus algus») tehes ja eelmisel aastal oma päris esimese tantsulavastusega «elEven», mis oli samuti mõeldud Fringe Festivali jaoks. Nende projektidega oli ta aga ka ise laval ja tantsis. Tänavu tahtis baleriin astuda päris esimest korda aga tantsija rollist välja ja olla ainult lavastaja. «See on põnev ja hoopis teistmoodi tunne,» on Mutso elevil. Baleriini sõnul on ta oma karjääri jooksul saanud tantsida suurepärastes lavastustes ja nüüd on tal aeg ka midagi ise luua.

Pakkumine Fringe Festivalil oma teost esitada tuli alles aprillis. Kuna tol hetkel oli Mutsol Šoti balletitrupiga pooleli Ameerika tuur, oli enda lavastusega võimalik tegelema hakata alles kuu aega tagasi. «Sellised projektid sünnivadki õhtul hilja või lõunapausil, sest tohutult on muid proove ja etendusi,» põhjendab baleriin.

Mutso on õnnelik, et lavastuses olid nõus kaasa lööma nii andekad tantsijad - Šoti rahvuslikust balletitrupist neli tantsijat ja Eesti rahvusballetist üks. Sellel nädalal teeb Mutso koos eesti balletitantsija Daniel Kirsipuuga ning oma šoti kolleegi Sophie Laplanega proove Estonia teatris. Laupäeval sõidavad nad juba koos Šotimaale harjutama.

Mutso on rahul, et on saanud Eestis puhata juba pea kuu aega. Rõõmsaks teeb ka see, et vaatamata sellele, et ta on juba üle kümne aasta Šoti Balleti kooseisus, on Estonia teater talle endiselt toeks. «Vihma küll sajab, aga siin Estonias on ikka nii õdus ja soe. Ilma poolest ei ole see suvi küll mingi suvi, aga Eestis on alati hea - siin on mul jalad maas ja pea läheb selgeks. Siin saan ma olla mina ise,» on Mutso õnnelik.

«Ink of Innocence», («Süütuse tint»)

Koreograaf/lavastaja – Eve Mutso

Muusika – Merlin Bonning, Sigur Ros

Valguskunstnik – Matt Strachan

Tantsijad – Daniel Kirsipuu (Eesti Rahvusballett), Sophie Laplane, Rimbavd Patron, Maddy Squire, Victor Zarallo (Šoti Ballett)

Esietendus 7. augustil Edinburghis Fringe Festivalil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles