Helmut Jänes soovitab: Tartuffi TOP 5

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Käärkäsi (Johnny Depp)
Edward Käärkäsi (Johnny Depp) Foto: Kaader filmist

Täna algab Tartus armastusfilmide festival Tartuff. Küsisime selle ühelt programmijuhilt Helmut Jäneselt, mis on tema tänavuse festivali viis lemmikumat filmi.

1. Edward Käärkäsi, režissöör Tim Burton (USA 1990) 3.08, 24.00 Raekoja plats

Pärast pompöösset ja ülimenukat “Batmani” otsustas režissöör Tim Burton proovida kätt hoopis teistlaadse ja liigutavama filmi lavastamisega. Nii sündis fantaasiafilm, mida võib liigitada nii komöödia, armastus- kui ka õudusfilmi alla, ennekõike on “Edward Käärkäsi” aga ikkagi imekaunis muinaslugu armastuse kõikvõimsast väest.

2. Seksiteraapia, režissöör Josh Lawson ( Austraalia 2014) 4.08, 22.15 Raekoja plats

Nakatavalt kaasahaarav ja hea maitse piiril balansseeriv komöödia annab edasi värvika kirjelduse Sydney äärelinna viie abielupaari voodielust. Film vaatleb oma kangelasi mõistva huumoriga ja tekitab tunde, et jaburalt naljakad, aga ka pisut nukra alatooniga lood toimuvad igapäevaselt meie endi kõrvaltänaval ja kõrvalkorteris – või lausa meie endiga.

3. Ikkagi elus: lugu muusikast ja mälust, režissöör Michael Rosato-Bennett (USA 2014) 5.08, 19.00 Elektriteater

Mullu Sundance’i filmifestivalil publikupreemia pälvinud dokumentaalfilm „Ikkagi elus: lugu muusikast ja mälust” räägib visa sotsiaaltöötaja Dan Coheni püüdlustest teha ilusamaks vanurite, eelkõige hooldekodude elanike ja nende lähedaste elu. Koos kuulsa neuroloogi ja mitmete bestsellerite autori Oliver Sacksi ning armastatud muusiku Bobby McFerriniga lastakse patsientidele kõrvaklappidest nende kunagist lemmikmuusikat – ja nii ärkavad otse meie silme ees ühtäkki ellu ammused,  aastatega kustuda jõudnud mälestused. See humoorikas rännak inimhinge saladuslikesse sügavustesse läbi muusika tervendava mõju oli kindlasti üks üllatuslikumaid avastusi 2014. aasta filmimaastikul.

4. Burgundia krahv, režissöör Peter Strickland, UK 2014 7.08, 24.00 Raekoja plats

See film käsitleb S/M-teemasid palju ja intelligentsemalt kui hiljutine kassahitt „50 halli varjundit“, lisaks annavad filmi kergele huumorile teistsuguse hingamise suurepärane pildikeel ja imeliselt psühhedeelne soundtrack Cats Eyelt. Tõeline maiuspala kõigile filmigurmaanidele!

5. Uhkus, režissöör Michael Warchus, UK 2014  8.08, 22.00 Raekoja plats

Inglismaa, 1984. Margaret Thatcheri ja söekaevurite ametiühingute vaheline sõda on haripunktis, kõikjal üle riigi toimuvad streigid ja tööseisakud. Samal ajal satub verinoor fotograaf Joe esimest korda Londoni geiparaadile ning tema ees avaneb uks veidrasse kogukonda, kus alles otsitakse oma identiteeti ja avalikku heakskiitu. Nendest otsingutest sünnib üks veidramaid ja geniaalsemaid survegruppe, mida ajaloo jooksul ilmselt nähtud – „Geid ja lesbid söekaevurite toetuseks“. Nii algab poliitilise võitluse ja hirmude ületamise teekond, milles kaks näiliselt nii erinevat inimgruppi leiavad õigluse ja enesemääramisõiguse eest võideldes ootamatult ühisosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles