Võtikvere raamatupeol on kohal targad inimesed

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võtikvere raamatupeo patroon Valdur Mikita
Võtikvere raamatupeo patroon Valdur Mikita Foto: Margus Ansu

Peipsi lähedal asuvas Võtikvere külas toimub sellel laupäeval juba 16. raamatuküla pidu. Eesti vanima kirjandusfestivali tiitlit kandev raamatupidu on sellel aastal eriti uhke – esimest korda antakse ühele kirjanikule, luuletajale või kirjandusuurijale üle Elise Rosalie Auna nimeline tunnustuskiri.

Elise Rosalie Aun oli oma eluajal (1863-1932) tuntud eesti luuletaja ja kirjanik, kuid tänapäeval on ta jäänud tähelepanuta. Raamatuküla pidustuste eestvedaja ning kirjaniku ja filmitegija Imbi Paju sõnul soovib raamatuküla teda kuidagi meeles pidada, sest Aun elas kaks aastat ka Võtikveres.

Sellel aastal toimubki esimest korda Võtikvere raamatuküla peol pidulik tseremoonia, kus antakse ühele kirjandusuurijale, kes on tõstnud ajaloost esile unustusse vajunud naiskirjanikke või luuletajale ja kirjanikule, kelle looming sisaldab looduslüürikat, üle tunnustuskiri.

Paju sõnul on tänavusel Võtikvere raamatupeol lisaks pidulikule tunnustuskirja kätteandmise tseremooniale veel üks uus asi kavas. Parki tehakse nimelt luulerada – puude külge seotakse  luuletekstid, mis räägivad puudest või loodusest ning kõigil pidulistel on võimalik seal pärnaalleel siis seista ja mõtiskleda.

Traditsiooniline kirjanduslik vabaõhusalong on sellel aastal ka natukene teistmoodi. Esinema on kutsutud vähem kirjanikke kui varem, et arutelud oleksid pikemad ja sisukamad. Paju sõnul on nii igal kirjanikul võimalik oma mõtteid pikemalt väljendada. «Võtikvere pidustustele on muidugi oodatud aga kõik kirjanikud,» täpsustab Paju.

Tänavuse Võtikvere raamatupeo teemaks on lingvistiline koda: loodus meis ja meist looduses. Patrooniks on kirjanik ja semiootik Valdur Mikita ja arutlema hakataksegi selle üle, kuidas siis luua seda oma lingvistilist koda. Mikita on oma raamatus öelnud: «Kutsu endale külla tarku inimesi, hulgu metsas, laula ja käi saunas.» Paju sõnul laupäeval sauna ei minda, aga targad inimesed on õnneks kohal ja loodust saab ka kuulata.

Sellel ajal, kui täiskasvanud võtavad osa kirjanduslikust vabaõhusalongist, saavad lapsed kuulata lugemispesas jutte võlumaailmast ja loomadest. Avatud on ka puhvet, kus saab maitsta külarahva tehtud sööke.

Paju sõnul ongi kõige toredam just see, et terve küla lööb ettevalmistustes kaasa: naised küpsetavad kooke ja mehed ehitavad pargi alla armsaid muumimajakesi. «Raamat ühendab tervet küla,» on Paju rõõmus.

Võtikvere 16. raamatuküla pidu

Lingvistiline koda: loodus meis ja meist looduses

Algus kell 12.00, 8. august 2015

Võtikvere kirjanduslikus vabaõhusalongis koos kirjanik Imbi Pajuga Võtikvere raamatuküla 2015 patroon Valdur Mikita, Aleksei Turovski, Olavi Ruitlane, Epp Petrone, Justin Petrone, Mikk Sarv, Kristel Vilbaste, Janar Ala, Juku-Kalle Raid, Ivar Sild, Anneli Lamp, Lilli-Krõõt Repnau, Maili Liinev, Vahur Sepp (saatest Osoon), Tarmo Virki, külalised Soomest kirjanik Tuulia Matilainen, Marko Hautala.

Kirjanikud ja kirjastajad Varrak, Petrone Print, Tea, Koolibri, Legend SE@JS, Vilep @Vallak müüvad oma raamatuid veidi odavamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles