Kultuuriteadlik Patareiv võtab peavoolust eristuda

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Patareiv

Eelmisel aastal Tallinna linnavalitsuse poolt ära keelatud ja lõpuks Pärnus toimunud skandaalne elektroonilise tantsumuusika festival Patareiv toimub sellel reedel esmakordselt Telliskivi loomelinnakus nagu möödnud kuul Kultuuritolmu festivalgi.

Samal ajal toimub Pärnus elektroonilise tantsumuusika festival Weekend. Patareivi peakorraldaja Tõnis Hiiesalu sõnul keskenduvad nii Patareiv, kui ka Weekend festival pealtnäha sarnasele muusikale, kuid üritused toimuvad õnneks erinevates linnades ja on mõeldud erinevatele sihtrühmadele.

Hiiesalu sõnul on Patareiv ja Weekend festival tegelikult väga erinevad: «Weekendil on pigem bassimuusika, aga Patareivil house ja techno.» Tema arvates on Patareivi suhtrühmaks pigem selline kunsti- ja kultuuriteadlik inimene, aga Weekendi 25 000 külastaja seas on ilmselt igasugust rahvast. «Eks neil ole esindatud pigem selline mainstream elektropopp ja raadiost lastav träna, aga erinevatele inimestele on vaja ka erinevaid üritusi» on Hiiesalu arvamusel.

Eelmisel aastal ei andnud Tallinna linnavalitsus luba korraldada Patareivi Patarei vanglas, kus see toimus kõigil eelnevatel aastatel. Abilinnapea Kalle Klandorf tõi toona ettekäändeks selle, et ürituse korraldajad on samad, kes ei saanud hakkama Kultuuritolmu ürituse korraldamisega - 2014. aasta Kultuuritolmul tekkis konflikt politsei, turvatöötajate ja külastajate vahel. Kuna luba ei saadud, siis otsustasid korraldajad päev enne üritust, et Patareiv ära ei jää ning toimub hoopis Pärnus.

Sellel aastal otsustati Patareiv korraldada sarnaselt Kultuuritolmule Telliskivi loomelinnakus. Hiiesalu sõnul sellel aastal loa taotlemisega õnneks mingit skandaali ei tekkinud: «Halb reklaam on ka reklaam, aga seda eelmise aasta jama küll ei oleks jaksanud enam läbi elada.»

Telliskivis toimuv Patareiv tuleb Hiiesalu sõnul tänavu natuke teistsugune kui varasematel aastatel, sest asukoht on hoopis teistsugune. «Aga programm on põnev ja inimesed jäävad ikka loodetavasti rahule,» on Hiiesalu optimistlik. Korraldaja sõnul on jahedate ilmadega kesklinnas isegi natuke mõnusam, kui mere ääres asuvas Patarei vanglas.  

Hiiesalu sõnul esineb tänavusel Patareivil  25 artisti ja DJ-d. Peaesinejateks on plaadifirma John’s Kingdom Label all esinevad elektroonilise tantsumuusika entusiastid  Moskva underground´ist: 8OUSYBOY (RU), Buttechno (RU), Khamn (RU).

Patareivil on kokku neli lava, kuid Hiiesalu hinnangul on ala väike ja publik jõuab õnneks igale poole. Eesti esinejatest soovitab peakorraldaja kindlasti vaadata TOMM¥ €A$H’i esinemist: «TOMM¥ €A$H oli Kultuuritolmul ka kohal, aga ta oli nii hea, et pidime Patareivile ka kutsuma.»

Lisaks tantsimisele saab üritusel ka pinksi mängida. Pinksiklubi Vint 44 eestvedamisel toimuvad terve öö põnevad turniirid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles