Teatrikriitik: oleks vaid selliseid suvelavastusi rohkem!

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajakirja Teater.Muusika.Kino. peatoimetaja ja teatrikriitik Madis Kolk tunnistab «Isuri eepose» esietenduse järel, et sai teatrielamuse ning tüki rabas etendumine oli igati põhjendatud, sest see oli kooskõlas lavastuse kontseptsiooniga. «Oleks vaid selliseid suvelavastusi rohkem,» lausub teatrikriitik.

Miks tuleks «Isuri eepost» vaatama minna, sellele küsimusele vastab Madis Kolk videointervjuus.

Vargamäel asuvast A. H. Tammsaare muuseumist 2,5 kilomeetri kaugusel asuval rabasaarel etenduv lavastus põhineb isurite eluolul ja pärimuslikul materjalil, Veljo Tormise tsüklil «Unustatud rahvad: Isuri eepos»  ja Mart Saare kolmel koorilaulul isuri meloodiatele ja ortodoksel liturgial.

Lavastajad on Anne Türnpu ja Eva Klemets, dirigent Janne Fridolin. Laval on Inga Salurand, Bert Raudsep, Lauri Kaldoja, Jarmo Reha ning üle mitme aasta ja harukordsena on Eesti publiku ees ka Risto Kübar. Ka on laval akordionist Jaak Lutsoja ja kammerkoor Voces Musicales.

Lavastuse kunstnik Kairi Mändla, helikunstnik Hendrik Kaljujärv, valgukunstnik Siim Reispass.

Etendused toimuvad veel vaid viiel hommikul –  8., 9., 14., 15. ja 16. augustil – Kodru rabas Lõhmu soosaarel Vargamäe naabruses. Etenduse lõppedes pakutakse Isuri kokkade valmistatud isuri hommikusööki vastärganud raba ja metsa piiril.

Kohal (Vargamäe parklas) tuleb olla hiljemalt kell 4:30. Soovitust veekindlatest jalatsitest ja soojadest riietest tuleb võtta tõsiselt, sest hommikud on jahedalt karged ning tee teatrisse on väga porine.

Lavastuse idee on autoritel meeles mõlkunud juba aastaid ning nüüd – Veljo Tormise 85. juubelisünnipäevaks – oldi valmis see ellu tooma. Prooviperioodi sees käis trupp ka isuri asualadel, mindi otsima kedagi või midagi, kohtuma kellegi või millegagi, leidma kedagi või midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles