Kinos Sõprus näidatakse briti filmiajaloo kuulsaimat kummardust balletile

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased kingad
Punased kingad Foto: Kaader filmist

Briti ühe originaalseima režissööri Michael Powelli mõjutusi saab tänapäeval nautida Martin Scorsese ja Francis Ford Coppola filmides, kes mõlemad on teda nimetanud oma suurimaks eeskujuks.

“Punased kingad” on Powelli ja tema koostööpartneri Emeric Pressburgeri lopsakas ja kirglik film kuulsast baleriinist, kes oli sunnitud valima kunsti ja armastuse vahel.

Kontrollifriigist teatridirektor, armuvalus helilooja ja võrratu baleriin suudavad koos luua imelisi lavastusi, aga meestevaheline pinge, vaoshoitud kired ja kaane all podisevad tunded viivad lõpuks vältimatu tragöödiani.

Powell laseb fantaasial lennata ja vaatajate ees rullub lahti silmipimestavalt ekstravagantne pilt. Segunevad impressionistlik kunst ja ekspressionistlik film, teatri ja kino ning reaalsuse ja unenäo piirid hägunevad, kaob arusaam, kus lõpeb keha ja algab kaamera. Ekraanil on korraga klassika ja avant-garde – pöörane kombinatsioon, millega Powell osavalt žongleerib.

Filmiajaloo kauneim kummardus balletikunstile, “Punased kingad” on radikaalse režissööri Powelli üks võimsamaid filme, mis toob jõuliselt esile lavastaja geniaalse mitmekülgsuse.

The Red Shoes, UK 1948

Režissöörid: Michael Powell, Emeric Pressburger

Osades: Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring jt

Filmi pikkus 133 minutit

Film algab Sõpruses kell 21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles