Kumu graafikakabinetis avaneb eesti klassikute Concordia Klari ja Peeter Ulase varase loomingu väljapanek

Helena Tamm
, kultuuritoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Ulas (1934-2008) Kompositsioon oranži sokiga. 1983–1984. Guašš, pliiats. Eesti Kunstimuuseum
Peeter Ulas (1934-2008) Kompositsioon oranži sokiga. 1983–1984. Guašš, pliiats. Eesti Kunstimuuseum Foto: Peeter Ulas

Kumu graafikakabinetis avaneb 13. augustil eesti kunsti klassikute Concordia Klari (1938–2004) ja Peeter Ulase (1934–2008) varase loomingu väljapanek «Teekond iseendasse». Valik kunstnikepaari joonistusi ning pehmelaki tehnikas graafikat toob esile sürrealismi võimaluse Eesti kunstis 1960.–1980. aastatel.

Peeter Ulase teostele iseloomulik taltsutamatu fantaasia, samuti utoopiline, julge ruumitaju leidis sageli väljenduse joonistustest edasiarendatud töömahukates gravüürides. Tema joonistused kaasinimestest on terased karikatuuri piirimail olevad tähelepanekud.

Concordia Klar oli eriliselt süvenev joonistaja, kes liitis oma teostes kultuuriloo, arhitektuuri ning looduse. Tema loomingu tunnuseks kujunes nõtke musitseeriv naisfiguur avaras ja sugestiivses pildiruumis. See on kunstimaailma, reaalsusest ärapöördumise tähis, aga ehk ka alateadlik autoportree, vastandusena abikaasa jõulisele natuurile. Näitusel on ka Klari pehmelakijoonistusi, ühenduslülisid graafika ning natuurist tehtud joonistuste vahel.

Graafikakabineti väljapanek  «Teekond iseendasse» jääb avatuks aasta lõpuni, oktoobris toimuvad Kumu graafikatöökojas pehmelaki (vernis mou) kursused, mille käigus tutvutakse selle tehnika võimalustega ja vaadatakse lisaks teoseid muuseumi kogust. Juhendab Maria-Kristiina Ulas.

Foto: Eesti Kunstimuusem

Peeter Ulas (1934-2008) Kompositsioon oranži sokiga. 1983–1984. Guašš, pliiats. Eesti Kunstimuuseum

Näituse kuraator: Anne Untera

Näituse kujundaja: Inga Heamägi

Konservaator: Margit Pajupuu

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles