Urbanistlik muusikabutiik üle lahe

Helena Tamm
, kultuuritoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florence + The Machine / Flow festival
Florence + The Machine / Flow festival Foto: Flow Festival

Positivuse kõrval teine eestlaste armastatud välismaine muusikafestival Flow stardib täna üheteistkümnendat korda ja kestab pühapäevani. Rahvusvaheline meedia on keset Helsingit toimuva urban-peo ristinud hellitavalt muusika- ja kunstibutiigiks.

Flow on segu maailmakuulsatest popmuusika nimedest, hiphopist, uutest tulijatest ja tulevikusuundadest. Peale muusikaelamuste on rõhk visuaalkunstil, disainil, kulinaarial, kavas ka filmimuusika programm ja seminarid. Muusika- ja kunstibutiigi kõrval on tähtis koht ka rõivastel. Telkimisest metsistunud ja pesemata hipide asemel on Flowʼl hulgaliselt kohalikke külastajaid, kes kasutavad ära mugavat võimalust käia pika päeva jooksul kodus, et vahetada oma päevane riietus õhtuse vastu. Niisamuti on Flowʼ kui linnafestivali eripära õhus leviv lillelõhn ja kostüümidraama industriaalses keskkonnas  

Klubiruumidest alguse saanud Flow on kasvanud üüratuks – möödunud aastal võõrustati kolme päeva jooksul ligi 60 000 külastajat. Meediaväljaanded nagu The Gurdian, Huffington Post ja muusikaajakiri Clash Magazine kiidavad nii Soome urbanistliku suursündmuse hubasust kui ka kõrgel tasemel line-upʼi. Programmi võib jaotada kolmeks: tuntud nimed, uued tulijad ja soomlased.

Nimedest astub Soomes esimest üles juba 90ndatel tuntust kogunud, mitmes žanris nagu kala vees ujuv Ameerika laulja, produtsent ja multiinstrumentalist Beck. Flowʼ lavalaudadel saab näha ka eestlastele juba tuttavaid kollektiive, nagu Pet Shop Boys ja Róisin Murphy, samuti legendaarset kitarristi Nile Rodgers, kes esineb koos oma legendaarse diskomuusikakollektiiviga CHIC.

Indie-popi ja -roki austajad ootavad ilmselt juba pikisilmi ekstsentrilist, kauni ja omapärase naisvokaaliga Florence + The Machineʼi esinemist Flowʼ pealaval festivali viimasel päeval. Märkimisväärne on ka 1996. aastast tegutseva Šoti folgi, roki ja 60ndate popi seguse Belle and Sebastiani kontsert ning samasse kategooriasse liigituv, omamoodi neurootiline ja kummaliselt võluv Alt-J.

Festivali viimasel päeval paneb Skyplusi sugulusraadiote usku neidudel silmad särama  Rootsi hetke kuumim sõna, poplauljatar Tove Lo. Head suveuimast äratajad on USAs tegutsev produtsent DJ Diplo ja tema dancehallʼi projekt Major Lazer, samuti uue generatsiooni hiphop-artistid Tyler, The Creator ning grimeʼi pioneerid Skepta ja Wiley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles