Alatskivil tunnistati aasta kirjanikuks Jan Kaus

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Kaus
Jan Kaus Foto: Margus Ansu

Nädalavahetusel peeti Liivi Muuseumis Alatskivil kirjandusfestivali Eesti Kirjanik 2015 alapealkirjaga "Paiga vaim ja ruumi poeetika". Festivalil anti üle ka aasta kirjaniku auhind, mille pälvis Jan Kaus romaaniga "Ma olen elus".

Festivalil toimunud Raadio Ööülikooli avalikul salvestusel "Koht kui aeg" kõneles Kaus sisemisest ja välimisest ruumist ning kirjeldas oma nägemust, kuidas inimeste mälestused ning unistused annavad ruumile tähenduse.

Kausi romaan, mis pälvis ka kultuurkapitali kirjanduse aastapreemia ning Tallinna Ülikooli kirjandusauhinna, vaatleb muutusi Eesti ühiskonnas läbi eri põlvkondade, saavutades sellega erakordse üldistusjõu.

Liivi Muuseumi juhataja Mari Niitra ütles, et romaan selle klassikalises tähenduses on uuemas eesti kirjanduses haruldane nähtus ning Kaus vahendab erinevate inimeste vaatepunkte väga suure empaatiaga ning mõjub seejuures veenvalt.

Kohatunnetust oma uudisteostes avasid teisedki festivalil osalejad: Mika Keränen, Indrek Koff, Vahur Afanasjev, Kaur Riismaa, Jüri Kolk, Jaan Malin, Andrei Hvostov ja Mudlum. Tuuli Roosma ning Arbo Tammiksaar pajatasid elust Siberis vissarionlaste kogukonnas. Vestlusi kirjanikega juhtisid Mari Niitra ja Kristjan Piirimäe.

Liivi Muuseum korraldab kirjandussündmust Eesti Kirjanik alates 2010. aastast. Seni on aasta kirjaniku tiitli pälvinud Vahur Afanasjev (2010), Meelis Friedenthal (2012), Urmas Vadi (2013) ja

Elo-Maria Roots (2014).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles