Banksy avas maailma kõige masendavama lõbustuspargi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Varemetes muinasjutuloss, politsei veekahurist purskkaev, liiklusõnnetuses hukkunud Tuhkatriinut fotografeerivad kõmupiltnikud ning tülpinud ja vaenulikud teenindajad tervitavad külastajat läinud laupäeval uksed avanud masenduspargis Dismaland.

Dismaland asub väikeses Inglismaa suvituslinnakeses Weston-super-Mare, paarikümne kilomeetri kaugusel Bristolist. Vaid viieks nädalaks avatud masenduspargi projekti taga seisab Bristoli juurtega anonüümne, ent maailmakuulus tänavakunstnik Banksy. Kunstnik kirjeldab Dismalandi kui «kunsti, meelelahutuse ja rohujuuretasandi anarhismi festivali». Kaasa löövad veel 58 Banksy valitud kunstnikku, nende hulgas Damien Hirst, Jenny Holzer ja Jimmy Cauty.

Pääs Dismalandi pole lihtne. Pühapäevases tüüpilises inglise vihmas seisis mitu tuhat inimest sabas juba tunde enne uste avamist, et kohapealt sularaha eest kolmenaelane pilet osta, vahendab Atlantic. Dismalandi veebileht (www.dismaland.co.uk) kukkus külastajate surve all nädalavahetusel korduvalt kokku ja «Suurbritannia kõige pettumust valmistavamal veebilehel», nagu kirjas, pole võimalust piletit osta. Guardiani reporter kahtlustab, et vigane veebileht ja tüütu ootamine on osa kunstniku plaanist külastajatesse juba enne sisenemist paras annus frustratsiooni süstida.

Õnnelikku piletiomanikku ootab kahekordne turvakontroll. Esimene on kunstiinstallatsioon, teine tõeline, koos põhjaliku kotipuistamisega. Dismalandis on keelatud aerosoolvärvid, viltpliiatsid, noad ja Disney korporatsiooni esindajad. Banksy, kellel endal pole kunagi olnud moraalseid probleeme võõra vara kunstilise vääristamise osas, hoiab oma installatsiooni külastajate täiendustest puhtana. See-eest on teekond Dismalandi juba kaetud isetegevusliku grafitiga ning ettevõtlikud inimesed müüvad pargi sissepääsu lähedal T-särke ja muud piraatkaupa, nagu teatab portaal Express & Star.

Alla viieaastastele lastele on sissepääs tasuta. Iseasi, mis mõju avaldavad neile verine Tuhkatriinu, tapetud hobust lasanjekarpidesse pakkiv lihunik ja peldikupotist välja hüppav mõrtsukvaal. Ilmselt on sarkasmitihedus pinnaühiku kohta Dismalandis kõrgeim kogu planeedil. Vaid hektarise pindalaga masenduspargis asub muuhulgas laste mängutuba, kus pakutakse 5000-protsendise intressiga kiirlaenu taskuraha täiendamiseks: «Vabane võlgadest laenu abil!»

Loomulikult ei pääse Dismalandist välja muidu kui suveniiripoodi läbides. Sel teemal sobib vaadata ka Banksy 2010. aasta filmi «Exit through the gift shop».

Dismaland jääb avatuks 27. septembrini. Igal reedel esinevad seal muusikud, koomikud ja DJd. 25. septembril astuvad lõpupeol üles poeet ja lavakunstnik Kate Tempest, vene punkbänd Pussy Riot ja triphopi kollektiiv Massive Attack.

Dismaland from Alex Jefferis on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles