Kinoteatri uus lavastus kõigutab õpetajatööga seotud müüte

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kruus lavastuse «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine» proovis
Priit Kruus lavastuse «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine» proovis Foto: Siim Vahur

Kinoteater jätkab dokumentaalsete lavastuste rida, tuues välja lavastuse teemal, mis puudutab akuutselt igat inimest üksikult ning ühiskonda laiemalt – selleks on haridus. 19. septembril kell 19 esietendub Tallinnas kohvikus Sinilind «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine. Kuidas saada heaks õpetajaks?», hiljem mängitakse seda üle Eesti.

«Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine» on lugu noorest õpetajast, kel on veel hästi meeles oma põhikooliaegsed õpetajad - vana kooli pedagoogid, raudse kaardikepi ja terava ütlemisega. Teda kannustab soov saada heaks õpetajaks, aga mitte muutuda nendesugusteks. Meil kõigil on olnud oma õpetaja Tammik, kes kõigi karmide õpetaja koondkujuna on meie edasist elu mõjutanud. Aga milline peaks olema see õpetaja, keda tahaksime oma lapsi õpetama?

«Umbes kümne aasta pärast võib meie õpetajate arv väheneda kriitilisele tasemele, sest uusi häid õpetajaid ei tule piisavalt peale. Mulle tundub, et õpetajatööd kardetakse, aga samas ei saada aru selle õigest sisust. Õpetajatööst räägitakse kas liiga lihtsustatult või siis eluvõõrastes ülivõrretes. «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine» ongi katse selles asjas midagi ette võtta –  jutustada üks elust võetud lugu, lüüa kõikuma õpetajatööga seotud müüte ja ühtaegu tunnustada selle töö tegijaid,» selgitab peaosaline lavastuse sünni tausta. «Ühtlasi kutsume inimesi mõtlema laiemalt koolikultuurile – kuidas me koolist ja õppimisest mõtleme ja räägime nii omakeskis kui avalikult, ja milline peaks olema igaühe panus kooliellu.»

Laval on Priit Kruus, kes on aastaid töötanud emakeeleõpetaja ning lektorina ja praegu koolitab tulevasi õpetajaid. Lavastuse on aidanud kokku panna Paavo Piik, Henrik Kalmet, Diana Leesalu ja Paul Piik. 

«Õpetaja Tammiku rehabiliteerimise» work-in-progress versiooni näeb 12. septembril kell 16 ja kell 20 Tartu Sadamateatris Draama festivali raames. Lavastuse esietendus on 19. septembril kell 19 Tallinnas kohvikus Sinilind, järgmised etendused sealsamas 20. ja 21. septembril. Seejärel antakse etendusi 6. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika Aida väikses saalis, 14. oktoobril Rakvere Kultuurikeskuse keldrisaalis, 15. oktoobril Pärnu Kontserdimaja kammersaalis, 19. oktoobril Kuressaare Linnateatris, 15. novembril Jõhvi Kontserdimaja kammersaalis ja 26. novembril Paide Kultuurikeskuse kammersaalis. Piletid on müügil Piletilevis ja Piletimaailmas, soodustusega (üli)õpilastele, õpetajatele ja pensionäridele. Kuna Kinoteater kutsub koolikultuuri üle mõtisklema ühiselt lapsi ja lapsevanemaid, siis on müügil ka perepilet – ostes 2 või enam piletit, saab mõlemad soetada soodushinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles