Oleg Tabakovi auks valati pronksi ka kõuts Matroskin

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõuts Matroskin jälgib eemalt, kuidas nooruke Oleg Savin (Oleg Tabakov) julgelt edasi sammub.
Kõuts Matroskin jälgib eemalt, kuidas nooruke Oleg Savin (Oleg Tabakov) julgelt edasi sammub. Foto: Saratovi oblasti kuberneri pressiteenistus

Venelased oskavad oma suuri loojaid austada. Nii avas Saratovi linn äsja skulptuurigrupi, mis on pühendatud samas sündinud nimekale näitlejale ja lavastajale Oleg Tabakovile, kes sai augustis 80 aastat vanaks.

Humoorikas skulptuurigrupp on inspireeritud Tabakovi loomingust ja koosneb kahest pronksisest kujust, millest esimene kujutab noort Tabakovi filmist «Kärarikas päev» (1960, rež-d Anatoli Efros ja Georgi Natanson), kus ta mängis Oleg Savini nimelist tegelast. Tabakovile sai see üheks läbimurderolliks kinolinal.

Teiseks skulptuuriks on aga populaarsest «Prostokvašino»-joonisfilmide seeriast pärit kõuts Matroskin – just sellele tegelasele andis Tabakov oma hääle, tehes seda nõnda imetabaselt, et tänini hüüavad lapsed teda kuuldes Matroskiniks. (Eestikeelses versioonis mängib kassi Jüri Krjukov.) Kõuts istub Oleg Savinist natuke eemal ja piidleb teda.

Skulptuurigrupi autor on Andrei Štšerbakov ja see paikneb kohaliku laste- ja noorte kultuuripalee vastas, kus käis omal ajal ka Tabakov. Skulptori sõnul sümboliseerib teos noort lihtsat Saratovi poissi, kelle ees on valla kõik teed.

Skulptuurigrupi avamisel viibis ka Tabakov ise.

«Prostokvašino»-kangelasi on varemgi Venemaal pronksi valatud, vastavad skulptuurigrupid on näiteks Ramenskoje ja Luhovitsõ linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles