Endlas alustavad Avandi, Maibaum-Vihmar ja Rämmeld

Kultuuritoimetus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Avandi
Märt Avandi Foto: Mati Hiis

Ingomar Vihmar alates kevadest Endla loominguline juht. Lahkus Karl Edgar Tammi (seoses õpingutega välismaal). Endla näitetrupiga on liitunud Meelis Rämmeld, Märt Avandi, Kleer Maibaum-Vihmar.

Sügishooaja esimene uuslavastus esietendub 10. oktoobril, mil jõuab lavale Lõuna-Aafrika päritolu Athol Fugardi draama «Siin elavad inimesed». Enn Keerdi lavastus räägib meid kõiki painavast hirmust, et elu läheb mööda meid tõeliselt puudutamata ja et me pole kellelegi vajalikud. Seda tunnet pehmendavad aga nii elus kui laval humoorikad situatsioonid, eluterve pöörasus ja igapäevaelu absurd. Mängivad Carmen Mikiver, Fatme Helge Leevald, Lauri Mäesepp ja Sander Rebane.  

Ingomar Vihmari kui Endla Teatri loomingulise juhi esimese lavastusena jõuab Suure saali lavale draamaklassikasse kuuluv «Tramm nimega Iha» 31. oktoobril. Lavastaja Ingomar Vihmari jaoks on Tennessee Williamsi näidendi keskne telg kirjeldamatu õdedevaheline side, mis kunagi ei katke ning püsib tugevam kui mehe ja naise vaheline suhe. «Just naiselikkuse mahasurumine on viinud maailma praegusesse olukorda – hirmust ja vihast tundmatu vastu surutakse toore jõuga alla kõik, mis ei allu süsteemile,» arvab Vihmar ning kinnitab, et lavastus võimaldab vaadata ebaõiglust ja võimu kuritarvitamist nii meeste kui ka naiste vaatepunktist. Teda käivitab lootus, et teatri kaudu on võimalik sellelt rattalt maha tulla ning kogu meessoo nimel andeks paluda. Osades mängivad Kleer Maibaum, Kati Ong, Märt Avandi, Priit Loog jt.

Lavastaja Laura Mets kogub koos dramaturgi Andra Teedega materjali 21. novembril Küünis esietenduva dokumentaallavastuse «45 339 km2 raba» tarvis, mis räägib vabast Eestist välismaale elama asunud inimestest. «45 339 km² raba» põhineb lahkunud eestlaste intervjuudel, kellelt uuritakse, kuhu nad läksid, miks, kas nad mõtlevad Eesti peale, kas nad tulevad tagasi, kas nad on veel Eesti jaoks olemas.

Laste jõuluetendus «Kangelapsed», mis valmib autori Karl Edgar Tammi ja näitetrupi koostööna, esietendub 10. detsembril.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles