Soome Oscari-filmi peaosas on Märt Avandi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vehkleja».
«Vehkleja». Foto: Kaader filmist

Soome kandidaat parima võõrkeelse filmi Oscarile on Eesti, Soome ja Saksamaa koostöös valminud ajalooline draama «Vehkleja», milles mängib peaosa Märt Avandi.

Soome hinnatud režissööri Klaus Härö ja stsenaristi Anna Heinämaa mängufilm «Vehkleja» valiti täna Soome ametlikuks kandidaadiks parima võõrkeelse filmi Oscarile, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome filmikriitiku Anna Möttölä sõnul on režissöör Klaus Härön oma mängufilmiga «Vehkleja» taaskord osanud äratada ja vahendada emotsioone.

Soome Oscari-žürii liikmete hinnangul suudab klassikaliselt lavastatud ehe film traagilises ajastus leida optimistlikkust, inimlikkust ja ilu.

Filmi peaosas mängib Eesti näitleja Märt Avandi. Samuti mängivad filmis Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Jaak Prints, Kirill Käro, Lembit Ulfsak, Joonas Koff, Liisa Koppel, Ann-Lisett Rebane, Egert Kadastu, Elbe Reiter, Maria Klenskaja, Andres Lepik, Leida Rammo, Tõnu Oja.

Filmi lavastajaks on Soome üks hinnatumaid režissööre Klaus Härö. Tema esimene täispikk mängufilm «Nähtamatu Elina» pärjati 2003. aasta Berliini filmifestivalil parima noortefilmi tiitliga. Oma viimase filmi eest «Kirjad isa Jaakobile» sai ta muuhulgas 2009. aasta Pimedate Ööde Filmifestivalil parima režissööri preemia.

«Vehkleja» esilinastus nii Eestis kui ka Soomes käesoleva aasta märtsikuus.

Oscarid, seal hulgas ka parima võõrkeelse filmi Oscar, selguvad 28. veebruaril 2016.

«Vehkleja» («Miekkeleja», «The Fencer») põhineb osaliselt Eesti sportlase ja treeneri Endel Nelise (1925-1993) elulool.

1952. aastal saabub Haapsallu kehalise kasvatuse õpetajaks introvertne meistersportlane Leningradist. Vaatamata koolidirektori vastuseisule hakkab ta lastele vehklemist õpetama. Konarlikust algusest hoolimata saab sõjajärgsel raskel ajal vehklemisest teraapia nii lastele kui ka treenerile. Lüüasaanud direktorile ei anna aga rahu, miks noormees tegelikult väikelinna saabus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles