Soome Instituut korraldab Tartus lugemismeeleavalduse

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome Instituut ootab 8. septembril kell 16–16.15 kõiki Tartu Raekoja platsi purskkaevu juurde lugemismeeleavaldusele «Ka mina loen!». Üritus on osa samal ajal kõikjal üle Soome korraldatavast aktsioonist Minäkin luen.

8. septembril on kõik lugemishuvilised ja nende mõttekaaslased oodatud Tartusse Suudlevate tudengite purskkaevu juurde, et veerandtunni jooksul üheskoos lugeda.  Selleks ei ole vaja teha muud, kui võtta kaasa endale meelepärane teos ja kohale tulla. Näitame lugemismeeleavaldusel, kui palju me siin Tartus lugemist armastame!

Meeleavaldus pole millegi vastu - see on lugemise poolt! Suure ühislugemisega tahame teha lugemise nähtavaks, rõhutada lugemise olulisust ning innustada inimesi oma lugemisharrastust teistelegi näitama.

Ka mina loen! -meeleavaldusele on teretulnud kõik, hoolimata lugemiseelistusest või vanusest. Kaasa võib võtta igasugust lemmikkirjandust – ilukirjandust, luulet, teatmekirjandust, erialakirjandust või koomikseid. Lugemist võib valida ka kohapeal Soome Instituudi raamatute hulgast.

Soomes toimuvad Minäkin luen! -meeleavaldused rahvusvahelisel kirjaoskuse päeval 8.9. kell 16–16.15 erinevates kohtades üle riigi. Inimesed kogunevad lugema oma lemmikraamatuid linna- ja külaväljakutele ning teistesse avalikesse kohtadesse. Meeleavaldusi korraldatakse näiteks Helsingis, Espoos, Hämeenlinnas, Jyväskyläs, Joensuus, Kuopios, Oulus, Poris, Savonlinnas, Tamperes jpt kohtades. Meeleavaldus on osa Soomes toimuva raamatuaasta (Kirjan vuosi 2015) programmist. Osalevad kirjanike liidud, kirjanikud, raamatukogud ja lihtsalt raamatusõbrad.

8. september on UNESCO ettepanekul alates 1966. aastast rahvusvaheline kirjaoskuse päev (International Literacy Day). Kirjaoskus on inimõigus, mis võimaldab inimesel ennast arendada, koolitada  ja oma vaimseid võimeid kasutada. Lugemisoskus ja kirjaoskus on võti võrdväärsusesse, paremasse tervisesse ja heaollu ning kestva rahu arengu ja demokraatia teostumiseks.

Soome Instituut arendab soome-eesti kultuurisuhteid, annab teavet Soome kohta ja edendab ning lähendab Soome ja Eesti vahelisi sidemeid. Instituut on üks seitsmeteistkümnest üle maailma paiknevast Soome kultuuri- ja teadusinstituudist. Eestis tegutseb Soome Instituut kahes kohas: Tallinnas aadressil Harju 1 ja Tartus aadressil Ülikooli 11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles