Vaata, mida pakub reedel algav ERSO uus hooaeg

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO uus kontsertmeister Triin Ruubel
ERSO uus kontsertmeister Triin Ruubel Foto: ERSO

ERSO hooaeg avaneb reedel, 18. septembril orkestri peadirigendi ja kunstilise juhi Neeme Järvi käe all. Kõrvuti Skrjabini ja Brahmsi loominguga tuleb ettekandele Sibeliuse Viiulikontsert, millega teeb oma solistidebüüdi ERSO ees orkestri uus kontsertmeister Triin Ruubel.

Populaarsed kontserdisarjad

Sel hoojal esitleb ERSO kuut kontserdisarja: uhket dirigentide nelikut – Neeme Järvi, Kristjan Järvi, Nikolai Aleksejev ja Olli Mustonen – koondav MAESTRO, muusikalist ja kosmoseharmooniat siduv HARMOONIA,  filmi- ja löökpillimuusikat ning Beethoveni kuulsat Viiendat ühendav ESPRESSIVO, tunde- ja fantaasiaküllane ROMANTIKA, visiitidele Pariisi, Prahasse, Viini ja kevadisse Tallinnasse kutsuv SUURLINNA TULED ning vürtsikaid muusika- ja maitseelamusi pakkuv NAUTIMUS.

Eesti klassika kõlab kontserdil “Legendaarne”, millega tähistatakse Eesti Heliloojate Liidu 90. juubeliaastat, ning Arvo Pärdi 80. sünnipäevale pühendatud kontserdil “Pärt ja Mahler”. Eesti heliloojate uudisteosed on kavas kontserdil “Kevad Tallinnas”. Kõrvuti muusikaajaloo tippteostega (Beethoveni V sümfoonia, Mahleri I sümfoonia) on kavas John Williamsi filmimuusika, Mussorgski tsükkel “Pildid näituselt” koos Tezuka Osamu samanimelise animafilmiga ning Nordea kontserdimajas ja Narva Geneva Keskuses kõlab Gustav Holsti suurteos “Planeedid” koos samanimelise kosmoseuuringutel põhineva dokumentaalfilmiga. Tandem Kalle Randalu ja Neeme Järvi jätkavad Beethoveni klaverikontsertide ettekandeid ning glamuursel moeetendusel “Mood on ooperis” pakuvad silmailu Katrin Kuldma elegantsed õhtutualetid ja kõlab Itaalia heliloojate ooperimuusika.

Dirigentidest on lisaks Neeme Järvile ERSO ette oodatud ka Paavo Järvi ja Kristjan Järvi, Nikolai Aleksejev, Olari Elts, Paul Mägi, Olli Mustonen jt. ERSO 89. hooaeg lõpeb romantismiajastu kahe šedöövri, Bruckneri IV sümfoonia ja Brahmsi Viiulikontserdiga Kristiina Poska dirigeerimisel.

Uus ja huvitav

Kahel kontserdil on lava ERSO kammerkoosseisude päralt. “Kaks tuvi” pakub kammerlikke vaatenurki ooperi- ja balletimuusikale, “Pariis. Ilus ajastu” viib kuulajad ekskursioonile 20. sajandi alguse Pariisi ning ettekandele tuleb ka süit Stravinski balletist “Sõduri lugu”.

Kolmel õhtul ootame publikut kontserdisaali juba kell 18, et teha sümfooniakontserdi sissejuhatuseks väike muusikaline ja kultuurilooline ekskurss. 23. oktoobril annab ajaloolane David Vseviov ülevaate Euroopas 19. sajandi lõpus - 20. sajandi alguses toimunud murrangulistest sündmustest ning Sten Lassmanni esituses kõlab Tobiase “Walpurgi burleski” klaveriversioon (sama teos, mida hiljem saab kuulda orkestriseades). 13. novembril juhatavad ERSO keelpillirühmade kontsertmeistrid Triin Ruubel, Kaido Välja, Rain Vilu ja Pärt Tarvas Beethoveni keelpillikvartetiga nr 1 sisse kontserdi “Beethoven ja Randalu”. 25. märtsil, kontserdi “Viin” sissejuhatusena, viib Saksa kultuuriruumi tundja Kristel Pappel kuulajad muusikaloolisele ekskursioonile 20. sajandi alguse Viini ning Arvo Leiburi, Helena Altmanise ja Mati Mikalai esituses kõlab Gustav Mahleri Klaverikvartett.

Esmakordselt ajaloos: Balti riikide esindusorkestrite omavaheline turnee ja Kölni Filharmoonia

Kevadel korraldavad kolme Balti riigi esindusorkestrid suure Balti turnee, mille raames külastatakse kõigi kolme vabariigi pealinnasid. ERSO annab koos peadirigent Neeme Järviga 31. märtsil kontserdi Riia Suurgildi saalis ning 1. aprillil Vilniuse Kongresside Palee kontserdisaalis.

Leedu Riikliku Sümfooniaorkestri Tallinna-visiit toimub 11. märtsil Martynas Štaškuse juhatusel ning soleerib kõrge rahvusvahelise tähelennuga Läti pianist Vestard Šimkus. Läti Rahvusorkestri külaskäik Tallinna koos orkestri peadirigent Andris Poga ja solist Eva Binderega saab teoks 9. aprillil.

5. mail annab ERSO esimakordselt kontserdi Kölni Filharmoonia saalis, esinedes nüüdismuusikafestivalil “Kaheksa silda” (“Acht Brücken”) Hollandi dirigent Bas Wiegeri juhatusel.

Päevased kontserdid noortele

Õpilaste silmaringi avardamiseks on Eesti esindusorkestri kavas terve rida noortele suunatud tunniajaseid päevaseid kontserte. Need toimuvad Estonia kontserdisaalis algusega kell 13 ja sobivad väga hästi kas koolipäeva meeleolukaks lõpetamiseks või osaks klassi Tallinna-ekskursioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles