Kender ja co nõudsid Toompeal narkosurmade vähendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitmed Eesti mainekad hiphop-artistid, kirjanikud, ühiskonnategelased ja poliitikud avaldasid täna Tallinnas Lossi platsil riigikogu ees meelt.

«Me ei nõua palju, kõigi kanepikuritegude totaalset amnestiat ja konkreetseid samme fentanüülitragöödia lõpetamiseks,» ütles meeleavalduse üks eestvedajaid Kaur Kender. «Kuus räpparit, kuus lugu. Live. Ja kõned.»

Üles astusid Genka, Ice, Okym, Reket, Beebilõust ja Vana Yoss. Kõnedega esinevad Hardo Pajula, Lisette Kampus, Olavi Ruitlane, Eerik Kross, Yoko Alender, Jürgen Rooste ja mitmed teised.

Samuti on algatatud petitsioon, mis on internetikeskkonnas kogunud 250 allkirja. Kollektiivses pöördumises riigikogule seisab: «Palume muuta Eesti noori hävitava narkopoliitika aluseid. Eesti narkosuremus elaniku kohta on kümnetes kordades kõrgem kui Euroopas.»

Selleks näevad petitsiooni algatajad ette:

• dekriminaliseerida kanepi kasutamine ja kasvatamine oma tarbeks alates 01.01.2016, kehtestada kanepi müügi riiklik regulatsioon ja kontroll;

• anda viivitamatult amnestia kõigile kanepiga seotud süütegude eest süüdimõistetud isikutele;

• kehtestada viivitamatult moratoorium kõigile kanepiga seotud süütegude menetlemisele;

• töötada välja, võtta vastu ja viia ellu strateegia, mis on suunatud Eestis narkosurmade vähendamisele ja narkosõltlaste elu muutmisele inimväärsemaks;

• töötada välja ja rakendada fentanüülisõltuvuse vastaseid meetmeid, nt heroiini asendusteraapia ja süstimistoad 01.01.2016.

«Peame kanepidebati pöörama ümber. Selle asemel, et küsida, miks peaks kanep olema legaalne, tuleks küsida, miks kanep ei ole legaalne. Vastuargumente jääb vähemaks ja nii meie argument võidab, teeme selle ära,» rääkis kodanikuühiskonna aktivist Lisette Kampus.

Riigikogu liige, reformierakondlane Eerik-Niiles Kross ütles, et kui rääkida narkopoliitikast Eestis, tundub talle, et eestlased ja eesti poliitikud ei tegutse ega ka mõtle. «Mul pole täna vastuseid sellele, kuidas lõpetada fentanüülisurmad ja jõuda mõistliku kanepipoliitikani, aga kavatsen selles osas ettepanekuid teha ja kaasa lüüa.»

«Rahvaesindajad peavad tulema välja uute lahendustega. Kui näiteks liiklussurmade ja enesetappude osas oleme aastate jooksul edenenud, siis narkosurmade osas on täpselt vastupidi. See, et meie narkopoliitika töötab, on haige jutt,» rääkis Kross.

Reformierakondlane Heidy Purga kinnitas, et koos Eerik-Niiles Krossi ja Yoko Alenderiga on tema eesmärgiks, et riigikogus pandaks seoses teemapüstitusega kokku vähemalt üks probleemkomisjon.

«Väga ebamugav on riigikogus teha vajalikke asju, nagu teie siin täna, sest kõik ei mõista asju üheselt. Väga mugav on fentanüülisurmadele mitte mõelda. Fakt on see, et need inimesed on kõik kellegi lapsed. Ühe lapse üles kasvatamine on tohutu töö. Väga mugav on mõelda, et meie või meie lähikondlaste lastega seda mitte kunagi ei juhtu,» rääkis Purga läbi pisarate.

«Vajame probleemkomisjoni läbisurumiseks saali enamuse poolehoidu. Usun, et maailma olemus on muutumine. Kui senises poliitikas on tehtud vigu, tuleb neid muuta,» kommenteeris Yoko Alender.

Genka, Reketi, Ice'i, Okymi, Vana Yossi ja Beebilõusta loole «Laske elada, raisk!» filmitakse üritusel ka video.

Kuula lugu siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles