Pedigree taaslavastab kultusalbumi

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedigree prooviruumis. 2015. Valmistumaks Growing Apart 10 liveks.
Pedigree prooviruumis. 2015. Valmistumaks Growing Apart 10 liveks. Foto: Pedigree

Pedigree kohta öeldakse sageli „Eesti industriali lipulaev” jne. Aga nad on ka ilma selleta väga hea bänd.

Nende aastal 2005 ilmunud albumist "Growing Apart" on märkamatult möödunud juba 10 aastat. Plaat tekitas omal ajal palju kõmu ja on tänaseks saavutanud lausa kultusalbumi staatuse ning on olnud kindlasti Pedigree kui bändi ligi veerandsaja aastases ajaloos oluliseks verstapostiks.

Seda juubelit tähistab Pedigree 18. septembril Von Krahlis erilise kontserdiga, kus esitatakse kogu "Growing Apart" plaat esmakordselt täispikkuses. Lavale astub koos praeguse kooseisuga ka tolleaegne bassimees Ardo Kivi (praegu Tallinn Daggers). Kogu etteastet saadavad visuaalid ning spektaakel toimub Von Krahlis, samas kohas kus toimusid "Growing Aparti" esitlused ka 10 aastat tagasi. See saab olema Pedigree esimene live etteaste peale kaheksakuust pausi.

Pedigree esinemise ajaks kütavad Krahli kuumaks Jarmo Nuutre uus metalprojekt Odota ja üle pika aja astub taas kodupubliku ette noise-rock legend Shelton San. Uksed avatakse üritusele kell 21.

Rääkisime asjast natuke bändi frontmani Bonnega ja natuke ka Ardo Kiviga.

Mis plaat „Growing Apart” Pedigree jaoks üldse oli? Milline on stoori või tähendus selle plaadi ümber?

Bonne: Väga oluline plaat on, siiamaani. Minul ja Taffil ( Pedigree multiinstrumentalist- J.A) surid mõlemal isad äsja ära ja valasime otseselt ja kaudselt kõik emotsioonid sellesse plaati. Ilmselt meie kõige tõsisem plaat, aga vist ka kõige ausam. Mina olen endiselt väga rahul selle plaadiga.

Kivi: Minu jaoks väga oluline läbi selle, et see oli minu jaoks esimene täispikk album, mille salvestamisel ja kirjutamisel kaasa lõin. Muidugi plaat sai väga hea ja on pidanud ajale suurepäraselt vastu.

Teete nüüd plaati esimest korda täispikkuses lives? Vahel on vist ka nii, et vanu asju peetakse möödunuteks ja nendega taaskohtumine on kui mitte raske, siis vähemalt imelik? Kuidas teil?

Bonne:  Umbes pool "Growing Aparti" lugudest on meil pidevalt setlistis tihedad olijad olnud, aga niimoodi tervikuna pole seda esitanud kunagi. Kordagi pole olnud tunnet, et äkki mõni lugu on veidi piinlik või aegunud. Väga spets on, tugev fiiling.

„Growing Apart” sai endale kaks aastat hiljem ka täispika remiks-järje „Ghosts and Corpses”? Kuidas ja miks selline asi juhtus?

Bonne: See oli Myspace ajastu. Tänu sellele keskkonnale hakkasin suhteliselt lihtsalt oma lemmikartistidega jutule saama. Paljudele meeldis meie muusika ja enamus olid kohe nõus tasuta remixe tegema. Nii lihtne see oligi. Siis oli see remixindus selles valdkonnas väga popp ka.

Pedigreelt pole juba mõnda aega uut materjali ilmunud? Miks nii ja kas on selles suhtes plaane?

Bonne: Uus plaat on 90% valmis kirjutatud ja demotud. Tasapisi salvestame ja lihvime. Kindlasti tuleb uus plaat taas väga eriline ja üllatav. Praegu rohkem ei kommenteeriks.

Teiega koos esinevad samal õhtul veel Jarmo Nuutre uus projekt Odota ja Shelton San. Miks nemad? Ja mida nende kohta kosta?

Bonne: Oleme püüdnud selle GA 10 juubelikontserdiga hoida võimalikult palju kontakti sellega mis toimus 10 aastat tagasi. Presentatsioon toimus Krahlis, esineme seal ka nüüd. Laval on Growing Apart originaalkooseis. Shelton San on meie head sõbrad ja Valter mängis tol ajal ka Pedigrees livel teist kitarri, Jarmo tolleaegne projekt Ruht oli külalisesinejaks, nii ka seekord on Jarmo taas laval oma uue projektiga Odota. Kaarel Nõmmik aitas ka nüüd disaini osas. Kindlasti saab ka publikuga olema tükk maad erilisem kohtumine ja kontakt kui tavapäraselt.

Kuula allolevalt lingilt ka Pedigree lugu "Heart In Your Hand" plaadilt "Growing Apart"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles