Saksamaal tuli välja film, milles mängib Tambet Tuisk

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor Kaminski (Tambet Tuisk) oma kuulsuse tipul, koos ansambliga The Beatles.
Noor Kaminski (Tambet Tuisk) oma kuulsuse tipul, koos ansambliga The Beatles. Foto: Kaader reklaamklipist

Reedest jõuab lõpuks Saksamaa kinoekraanidele «Good bye, Lenini» autori Wolfgang Beckeri uus, kauaoodatud film «Mina ja Kaminski» («Ich und Kaminski»), milles on täita väike roll ka Tambet Tuisul.

Film põhineb sakslase Daniel Kehlmanni samanimelisel, ka eesti keeles ilmunud romaanil, ja selle peategelaseks on noor auahne kunstikriitik Sebastian Zöllner, kes soodsat konjunktuuri haistes otsustab kirjutada monograafia Manuel Kaminskist – kunagisest modernistist, kes sai 1960ndatel pimeda maalijana maailmakuulsaks, ent nüüd, juba vana mehena, elab avalikkuse tähelepanu alt kõrvale jäänuna. Ta otsib kunstniku üles ja siit edasi hargneb juba lugu, kus sündmused võtavad ikka ja jälle ootamatuid pöördeid, nagu on kirjas sünopsises.

Tuisku näeme filmis noore, oma kuulsuse tipul oleva Kaminskina, kes ilmub vaataja ette tagasivaatavalt - mustvalgetel fotodel ja kroonikakaadrites, millel ta poseerib koos omaaegsete nimekate kultuuri- ja sporditegelastega. Reklaamklipi järgi on nendeks Andy Warhol, Muhammad Ali ja ansambel The Beatles.

Tegu on n-ö libamaterjaliga, mida esitatakse tõe pähe, nagu ka praegu Berliinis Bikini kunstigaleriis avatud Manuel Kaminski maalide retrospektiivnäitust.

Peaosades astuvad üles Jesper Christensen (Kaminski) ja Daniel Brühl (Zöllner), aga näitlejaansamblist võib leida ka Geraldine Chaplini ja Denis Lavanti.

Kohalikus pressis on film juba pälvinud positiivseid hinnanguid. «See on kunstimaailma satiir, aga eelkõige nüüdisaegse loojutustamise meistriteos,» kirjutas näiteks päevaleht Die Welt.

Film esilinastus Berliinis teisipäeval, esilinastusel viibis ka Tuisk, kes on ennegi Saksa filmides ja seriaalides mänginud. Ekraanile jõuab «Mina ja Kaminski» korraga 71 linnas.

Kas film on ka tänavuse PÖFFi kavas, pole veel selge. «Oleme seda juba hulk aega taga ajanud, aga seni ebaõnnestunult,» ütles festivali juht Tiina Lokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles