Säh sulle 19.95 teksaseid

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Aus.
Reet Aus. Foto: Repro

Pärast sellist filmi tahaks kohe oma odavad teksapüksid jalast kiskuda – kangas, millest need on valmistatud, võib olla ülimürgine, selleks töödeldud, et trendikad välja näha. Tõeline keemiline põrgu sinu jalas, ühesõnaga.

Aga see on ainult asja üks pool. Veel palju mõtlemapanevat selgub sel pikal teekonnal mööda maailma, mille moekunstnik Reet Aus võtab ette selleks, et välja uurida, kui palju maksavad Zara poest 19 euro ja 95 sendi eest ostetud teksapüksid planeedile Maa tegelikult. Et Bangladeshis, kus suured rahvusvahelised korporatsioonid valmistavad tähelepanuväärse osa maailma rõivastest, teenivad õmblejad palka kaheksa eurot kuus. Et prügimäele rändab kogu maailmas tohutu hulk moest läinud rõivaid ja nende tootmise ülejääke – viimaste kogust ei tea sealjuures isegi korporatsioonid mitte –, kus need niipea ei lagune. Et ühe paari teksapükste valmistamiseks kulutatakse arutu hulk keskkonnaressursse: 10 kuupmeetrit puhast vett ja 9 kilovatt-tundi elektrit näiteks.

Ühesõnaga, kogu selle arutu tegevuse tulemusena – tegelikult kiirmoe ja omaenese tungide orjana – saagivat inimene ise oksa, millel istub. Aus ise on vanu rõivaid juba aastaid taaskasutanud ja neid ümber töödelnud, nõnda uut moodi loonud: ta tahaks, et temasuguseid rohkem oleks, et sellisel viisil hakataks rõivaid valmistama ka suurtes tehastes, et sellest kõikjal kunagi norm saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles