Tallinna Linnateatri «segane seltskond» muutus proovide käigus «Veidraks orkestriks»

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnateatri "Veidra orkestri" proov
Linnateatri "Veidra orkestri" proov Foto: Siim Vahur

Kümme noort inimest, hunnik pille ja Jarek Kasari muusika, iginoor korteriperenaine Elisabet Reinsalu kehastuses, üks bändiprooviruum kuskil ebamäärase asukohaga loftis ja pulbitsevad maailmavalud. Ülehomme, 23. septembril jõuab Salme Kultuurikeskuses esietenduseni Linnateatri ja EMTA Lavakunstikooli ühisprojekt, Adrian Giurgea lavastus «Veider orkester».

Rodney Acklandi 1932. aastal kirjutatud näitemäng seob endas osavalt toonasele Inglismaale omaseid vastandlikke meeleolusid. Ühelt poolt ei ole veel vaibunud džässiajastu pulbitsev lõbujanu, millega Esimesest maailmasõjast raputatud inimesed püüdsid läbielatud koledusi unustada. Teisalt ennustavad horisondile kogunevad mustad pilved juba uute kõikepurustavate õuduste saabumist.

Miks lavastada seda 1930. aastatest pärit näitemängu tänapäeva Eestis? «Sest see on grupp noori kunstiinimesi, keda puudutavad kaasaegsed probleemid, kes teevad muusikat ja elavad oma elu kunstis, püüdes teha seda vastutustundlikult meie planeedi suhtes,» selgitab lavastaja Adrian Giurgea, kes ühes kunstnik Reet Ausiga on lavastust luues ammutanud inspiratsiooni ka 1990. aastate grunge-kultuurist. «Need on inimesed, kes tahavad maailma enda ümber ilusamaks luua, ja neid puudutab pidevalt kasvav ja vohav inetus ning vulgaarsus.»

«Veider orkester» on sama seltskonna teine nimi. Nimelt alustati kevadel Rodney Acklandi näitemänguga proove «Segase seltskonna» nime all, ent loomeprotsessis jõuti äratundmisele, et kõige õigem bändinimi sellele kooslusele on «Veider orkester» – nii jõutakse uue nime all ka esietenduseni.  

Lavastaja assistent on Laura Kalle, lavastuse kunstnik Reet Aus, helilooja ning muusikaline kujundaja Jarek Kasar, valguskunstnik Reelika Palk. Rodney Acklandi näidendi «Strange orchestra» on tõlkinud Triin Tael. Mängivad Linnateatri näitlejad Elisabet Reinsalu, Liis Lass, Kaspar Velberg ning lavakunstikooli 27. lennu tudengid Jürgen Gansen, Markus Habakukk, Laura Kalle, Karmo Nigula, Saara Nüganen, Lauli Otsar, Ott Raidmets, Christopher Rajaveer ja Liisa Saaremäel.

Tegu on Adrian Giurgea (USA) esimese lavastusega Tallinna Linnateatris ja kolmanda lavastusega Eestis. Varasemalt on ta välja toonud Caryl Churchilli «Armastuse ja informatsiooni» Vene Teatris ning Annie Bakeri «Alustame algusest» Vabal Laval. Giurgea on varasemalt töötanud lavastajana erinevates teatrites nii Euroopas kui Venemaal ning õpetanud erinevates teatrikoolides. Täna on ta Colgate’i Ülikooli (USA) teatrikooli professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles