Vaata ja tutvu: nii sünnib filmimuusika

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu»
«Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu» Foto: Kaader filmist

Kuidas sünnib filmimuusika? Mis tunne on osaleda filmi tegemisel, kui sinu kätte on usaldatud filmile helimaailma loomine? Kuidas sõbruneda filmi tegelaskujudega, kelle karakter saab õiged toonid just muusika vahendusel?

Neile küsimustele saab vastuse 1. oktoobril Solaris kinos, Muusikapäeva lisaprogrammis «Muusika ja film»,  mis tutvustab kahte eesti tippheliloojat, Olav Ehalat ja Ülo Krigulit. Nende muusikat tunneb iga filmi- ja muusikasõber, kuid sellest, kuidas meie lemmiklood on sündinud, kuuleb publik esmakordselt.

Näha ja kuulda saab katkendeid filmidest «Nukitsamees», «Lisa Limone Maroc Orange: tormakas armulugu», «Karoliine Hõbelõng», Hardi Volmeri uuest animatsioonist «Arhimeeritud linn», värskest linateosest «Roukli» jt. Kohtumisel kõlab ka elav muusika, mille ettekandel osalevad ka heliloojad ise. Nii esitab Ülo Krigul klaveril muusikat uutest filmidest, mida näidatakse ka kohtumisel, Olav Ehala muusikat esitab armastatud lauljatar Nele-Liis Vaiksoo, keda saadab klaveril Ehala ise. 

«Filmiprogramm annab erakordse võimaluse kohtuda heliloojatega ja õppida neid tundma muusika ja loomingu kaudu», ütleb programmi koordineerija Madli-Liis Parts. Ta lisab, et filmi või kontserdi jõudmisel publikuni, on helilooja oma töö teosega ammu lõpetanud ja nii on suure tähelepanu keskmes alati kas film ise või muusikud. Heliloojad, kes annavad filmile meeleolu ja juhivad muusikaga vaatajate mõtteid, tuntakse vähem. Muusikapäeva programm «Muusika ja film» tutvustab ja tunnustab aga just heliloojaid.

Nii õnnestub sadadel inimestel vahetult kohtuda heliloojatega, kes tutvustavad ise oma loomingut ja näitavad katkendeid filmidest, mis on võitnud kümnete tuhandete vaatajate südamed ja millele just nemad on muusika loonud. Esmakordselt jõuavad publikuni põnevad lood, mis on seotud konkreetsetele filmidele muusika kirjutamisega.

Sissepääs eelregistreerimisel tasuta. Tutvu programmiga ja registreeru: http://muusikapaev.ee/muusika-ja-film/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles