Uudne ja ligipääsetav Tarm

, Klassikaraadio toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonas Tarm "Pagulane merel" proovis Mustpeade majas.
Jonas Tarm "Pagulane merel" proovis Mustpeade majas. Foto: Sander Ilvest

Nii trükitud, elav kui ka salvestatud muusika on tänapäeval kättesaadavam kui eales varem ja selles peituvad nii õnn kui õnnetus. Kättesaadavusega käib kaasas teatud tüüpi nivelleerumine. Probleem seisneb selles, et on arvukalt kõrgel tasemel muusikuid, kel aga puudub oma isikupära ja sõnum. Jonas Tarm näib olevat sellest hädast prii.

Kui interpreedid on 20. eluaastate algul tippvormis, siis heliloojad küpsevad enamasti aeglasemalt ning 20-aastaselt kirjutatakse alles sahtlisse õpilastöid. Jonas Tarm on ere persoon, teda on maailmas märgatud, ning 21 eluaasta kohta on tal nii isikupära kui ka küpsust.

Tarm puudutab oma loomingus tihti ühiskondlikke teemasid, nagu ka Tallinna Kammerorkestri ja Risto Joosti esitatud teosega «Põgenik merel» (maailmaesiettekanne). See pealkiri ei jäta arvatavasti külmaks ühtki inimest, kes kontserdiplakatist mööda jalutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles