Eesti kirjanikud vallutavad Turu raamatumessi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Raud.
Rein Raud. Foto: SCANPIX

Turu rahvusvaheline raamatumess leiab sel aastal aset 2.–4. oktoobrini Turu messikeskuses. Soome vanimal raamatumessil osaleb igal aastal ligi 700 esinejat, programm sisaldab umbes 450 erinevat etteastet ning messihalli mahub sadu eksponente. Selle aasta peakülalised on Rootsi, Kustavi ja Saamimaa. Ka Eesti-teemaline kirjandusprogramm on tänavusel messil erakordselt mahukas. Raamatumessi programmijuht on Soome presidendi Sauli Niinistö abikaasa, luuletaja Jenni Haukio.

Eesti Instituudi Soome esindus tutvustab messil peamiselt nende Eesti kirjanike loomingut, kelle tekste on ilmunud tõlkes esinduse uues kirjandusantoloogias «Nippernaati». Reedel vestlevad Eesti ja Soome venekeelsest nüüdiskirjandusest kirjanikud Igor Kotjuh, Andrei Ivanov ja tõlkija Jukka Mallinen. Uut luulet Tartust tutvustavad luulejatad Maarja Pärtna ja Aare Pilv. Millised ööbikud laulavad tänapäeval Emajõe kaldal? Kas Tartu luulel on oma meloodia ja kas sellel on vahet, millises linnas luuletekstid sünnivad? Kirjanikke küsitlevad tõlkijad Anniina Ljokkoi ja Katja Meriluoto.

Pühapäeval lahatakse inimeksistentsi tumedamat poolt. Inimkonda on aegade algusest saadik kummitanud vaevused, mida kaasaegne meditsiin pole osanud ega oska siiani ravida. Mustad augud inimese teadvuses, must sapp veres, põlvest põlve päranduvad patuneedused. Kirjanikud Indrek Hargla ja Meelis Friendenthal räägivad haigustest ja haiglusest, kinnisideedest, needustest ja nende ravimisest või ravimatusest.

Lisaks esinevad raamatumessi lavadel autorid, kellelt on käesoleval aastal ilmunud soomekeelsed tõlketeosed. Luulenurgas toimub Eesti nüüdisluule kavalkaad, kus teiste hulgas esitavad oma luulet Kätlin Kaldmaa ja Asko Künnap. Kaldmaa ja Künnapi luulekogud «Rakkauden aakkoset» ja «Yösi ovat luetut» andis sügisel välja Soome kirjastus Savukeidas. Rein Raud, kellelt ilmus käesoleval kevadel Hannu Oittineni tõlkes «Rekonstruktsioon» (kirjastus Like), vestleb messipühapäeval oma teosest Soome rahvasaadiku Li Andressoniga. Pühapäeval vestlevad Fiore-laval ka Ilmar Taska ja Zinaida Lindén.

Lisaks mahukale kirjandusprogrammile kerkib Turu raamatumessile juba teist aastat järjest ühine Eesti messiosakond, mis koondab Soomes tegutsevaid Eestiga seotud organisatsioone: Eesti Instituudi Soome esinduse, Soome Eesti-Seltside Liidu, Tuglase Seltsi ja Eesti Suursaatkonna Helsingis. Messiosakonna programmis esinevad teiste hulgas kirjanikud Kulle Raig, Heiki Vilep, Harri Raitis jt. Osakonnas on avatud ka Eesti-teemaliste raamatute müügilett ning saadaval on lai valik Eesti Instituudi soome- ja ingliskeelsetest trükistest.

Eesti-programmi ja messiosakonda Turu raamatumessil on toetanud Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Instituudi Sõprade Selts Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles