Täna on rahvusvaheline muusikapäev!

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline muusikapäev täidab Pärnu kontsertidega.
Rahvusvaheline muusikapäev täidab Pärnu kontsertidega. Foto: Margus Ansu / Postimees

1. oktoobril tähistab Eesti rahvusvahelist muusikapäeva suurelt – üle Eesti toimub enam kui 200 tasuta lühikontserti, samuti toimuvad Muusika-aasta puhul ellu kutsutud lisaprogrammid “Muusika ja teadus”, “Muusika ja film” ning “Muusika ja maitse” ning õhtul jagatakse pidulikult muusikapreemiaid.

Tänane Muusikapäev sai alguse juba varavalges kell 6.45, kui Tallinna Lennujaamast tõusis õhku Estonian Air’i lennuk suunal Tallinn-Amsterdam. Põnevaid muusikalisi üllatusi on programmist leida veel kümneid. Näiteks kõlab muusika hommikuste ujujate rõõmuks Aura Keskuses Tartus ja Tallinna Nõmme Ujulas, lisaks veel tehastes, bussides ja trollides, kaubanduskeskustes, kasiinos, söögikohtades ning paljudes teisteski kohtades! Hommikul ajavahemikus 7.00 – 12.00 saab osaleda ka Muusikapäeva e-viktoriinil. Muusikapäeva lõpetab traditsiooniline Muusikapreemiate tseremoonia Estonia kontserdisaalis, mida avalikkus saab jälgida ETV otseülekande vahendusel või kuulata Klassikaraadiost 1. oktoobri õhtul kell 19.00.

“Muusikapäev on aastate jooksul kujunenud päevaks, mis on täis elavas esituses muusikat kõige ootamatumates kohtades  ja olukordades. Head kaaskodanikud, olge valmis kuulama - kõikjal ja alati! Ja tehke seda huvi ning tähelepanuga. Muusika on seda väärt.” rõhutab Peep Lassmann,  Eesti Muusikanõukogu president.

Muusikapäeval kõlab nii klassikalist muusikat, pärimust kui ka jazzi ning laval on juba tuntud professionaalsed muusikud (Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Helen Lokuta, Ivari Ilja, Olav Ehala, Jalmar Vabarna, Laura Junson, Helin-Mari Arder jt) aga ka muusikatudengid ja –õpilased erinevatest Eesti muusikakoolidest.

Muusikapäev on heatahte projekt, kus muusika tutvustamise eesmärgil ühineb enam kui 800 muusikut ja rohkem kui 200 kontserdipaika vabatahtlikkuse alusel. “On südamest liigutav, kui paljud on sel päeval valmis meie muusikakultuuri jätkusuutlikkuse nimel ühinema ja panustama, et ei kaoks vahetu kontakt elava muusikaga”, ütleb Muusikapäeva projektijuht Marili Jõgi. 

Ei tasu ka unustada, et tänavune Muusikapäev on käesoleva Muusika-aasta üks tähtsündmusi. Sellele juhib tähelepanu ka Eesti Vabariigi Kultuuriminister Indrek Saar: "Muusika-aasta on jõudnud teise poolde ja selle üheks tähtsündmuseks saab kindlasti olema rahvusvaheline muusikapäev, mille raames toimuvad kontserdid, töötoad ja lisaprogrammid üle kogu Eesti. Kutsun inimesi sel päeval osalema vähemalt ühel muusikasündmusel ja uurima vähemalt ühe eesti helilooja, interpreedi või muusikateose kohta välja midagi sellist, mida enne ei teadnud. Just nii saame igaüks anda oma väikese panuse sellesse, milleks muusika-aasta on ellu kutsutud: suurendada teadlikkust eesti muusikast ja muusikutest”. 

Muusikapäeva tähistatakse alates 1975. aastast, kui Rahvusvahelise Muusikanõukogu president Yehudi Menuhin algatas sellise päeva traditsiooni tähistamise põhjusel, et muusika rollile ja tähtsusele meie igapäeva elus tähelepanu juhtida. Sama eesmärki peab silmas ka Eesti Muusikanõukogu korraldades Muusikapäeva puhul mitmekülgset kontserdiprogrammi ja viies muusika ka sinna, kus seda tavaliselt ei kõla. Sealhulgas nii kaugematesse Eesti maapiirkondadesse, kus napib häid kontserdisaale, aga ka ebatavalistesse paikadesse nagu lennukisse, tehastesse, ühistransporti ja mitmele poole mujale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles