Soomes kogub populaarsust draama Lapi sõja ajast

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähelepanu, naeratus!
Tähelepanu, naeratus! Foto: Kaader filmist

Soomes ronib kinoedetabeli tippu uus kodumaine mängufilm «Ämmaemand» («Kätilö»), mis jutustab soomlannast ravitseja Helena ja saksa ohvitseri Johannese vahel arenevast armastusloost II maailmasõja aegses Soomes.

Katja Kettu samanimelisel, ka eesti keeles ilmunud romaanil põhinev lugu hargneb Petsamo lähedal asuvas Titovka vangilaagris, kuhu Johannes teenistusse saadetakse ja Helena talle järgneb, samuti sealsetel tundramaastikel. Titovka on justkui maapealne põrgu, kus sõjavange piinatakse ja hukatakse. Siis sõlmib Soome Venemaaga rahu, puhkeb Lapi sõda ja ühtäkki saavad soomlastest ja sakslastest vaenlased.

Filmi režissööriks on Antti J. Jokinen, kes on siinsele publikule tuttav eelkõige «Puhastuse» ekraniseeringuga.

Soome press on filmi hinnanud vastakalt. Helsingin Sanomat näiteks on seda nimetanud võrdlemisi ebaõnnestunuks, dekoratiivseks ja tühjaks Hollywoodi-esteetika esindajaks, välja arvatud nimitegelast kehastava Krista Kosoneni osatäitmine. (Kosonen võitis oma rolli eest ka nimekal Shanghai festivalil parima naisnäitleja preemia.) Keskisuomalainen ja filmileht Episodi aga väärtustavad filmi emotsionaalset laetust ja on andnud sellele neli tärni viiest.

Septembri alguses ekraanidele jõudnud film oli kolme nädalaga kogunud juba ligemale 159 000 vaatajat, mis teeb sellest tänavuse suurima vaatajaarvuga kodumaise draama. Ettepoole jäävad vaid komöödia «Klassikokkutulek» veidi rohkem kui poole miljoni vaataja ja lastefilmi «Räppar Risto» järjekordne osa 315 000 vaatajaga.

«Ämmaemand» oli ühtlasi «Vehkleja» peamisi konkurente mitteingliskeelse filmi Oscari Soome esitusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles