Eestlase tehtud Palestiina-film pääses tippfestivalile

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Karmil pinnal».
«Karmil pinnal». Foto: Kaader filmist

Teist aastat järjest võistleb maailmas kõige hinnatumate sekka kuuluval dokumentaalfilmide festivalil Amsterdamis Eesti film, sedapuhku Toomas Järveti «Karmil pinnal».

Alles eelmisel nädalal Eestis esilinastunud linateose leiab debüütide võistlusprogrammist, kus 7500 euro suurusele peapreemiale ja 2500 euro suurusele eripreemiale konkureerib 15 pikka filmi.

«Ma usun, et see on suur võit kogu Eesti dokumentalistikale, et nüüd juba teist aastat järjest on Eesti autori tehtud film Amsterdami võistlusprogrammis,» ütles režissöör Toomas Järvet ise pressiteate vahendusel.

Samas programmis võistles 2003. aastal ka Meelis Muhu film «Meeleavaldaja». Üldse võib 2000ndatel Amsterdami võistlema valitud Eesti filmid kokku lugeda ühe käe sõrmedel. Mullu sai sellega hakkama Manfred Vainokivi «Riigivargad», mis tegi kaasa keskmise pikkusega filmide konkurentsis.

«Karmil pinnal» (ingliskeelse pealkirjaga «Rough stage») on lugu endisest Palestiina poliitvangist Maherist, kes leiab oma kutsumuse nüüdistantsus ja asub võitlusse kultuurinormide, tavade ja eelarvamustega, et tuua välja oma esimene lavastus.

Uusi Eesti filme hindavalt Postimehe žüriilt (vt PM 10.10) sai see keskmiseks hindeks 4,25, mis on sügishooajal esilinastunud Eesti linateostest kõrgeim.

Amsterdam on maailma suurim dokumentaalfilmide festival, kuhu tänavu esitati 3425 filmi, millest sõelale jäi 319. Eelmisel aastal kogusid festivali seansid 250 000 külastust. Tänavu leiab festival aset 18.-29. novembrini.

KARMIL PINNAL treiler from Kinoport Film on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles