Aja auk. Mees, kes leiutas kaheksakümnendad

Margus Haav
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Buggles- Video Killed The Radio Star
The Buggles- Video Killed The Radio Star Foto: Kuvatõmmis

Vanas Roomas olid asjalood sedamoodi seatud, et rikkad said endale lubada luksust süüa õhtust kodus, vaestel aga polnud köökigi, teenijatest rääkimata, ja nii pidid nemad leppima tänavatoiduga. Tänapäeval on üldiselt vastupidi. Nii et toimunud on 180-kraadine pööre, milleks on aega läinud umbes seitseteist sajandit.

Üks rikaste ja vaeste võrdsustajaid oli helitehnika areng. Kui bändi ja orkestrit said mõned napid sajandid tagasi endale koju kutsuda vaid ülirikkad, siis Thomas Alva Edisoni jumalavallatu leiutis aastast 1877 ehk fonograaf lükkas tee lahti massilisele privaatluksusele. Esialgu läks kõik mõõdetud sammudega mõistagi, aga kõik märgid viitasid sinnapoole, et nii ei jää. Ei jäänudki. Vaharullide asemele astusid heliplaadid, tummfilmi vahetas välja helifilm, raadio hakkas hiljem pilti näitama. Edasi on veelgi kiiremas tempos läinud.

7. septembril 1979 seitsmetollise singlina ilmunud ja esiotsa raadiohitiks saanud The Bugglesi suurim ja tõtt-öelda ainus hitt, tugevalt Kraftwerki vormist ja vaimust mõjutatud lihtsakoeline ja haarav sündipopp «Video Killed The Radio Star» laiutas sama aasta oktoobris 16 maa edetabelite tippudes, aga üle aegade kuulsaks sai siiski kröömike hiljem. Pala video oli nimelt üldse see kõige esimene video, mille paiskas 1. augustil 1981. aastal kell 12.01 eetrisse täiesti uudse kontseptsiooniga telejaam MTV, markeerides sellega muusikavideo kui uue meediumi triumfikäigu algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles